VEZI AICI cum fac autoritățile cadouri operatorului de salubrizare

Foto: Arhiva

Primăria Arad a anunţat că va trece la colectarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice. Este un lucru bun pentru comunitate mai ales că România are obligaţia de a se alinia Directivelor Europene privind colectarea şi neutralizarea deşeurilor numite în documentaţia Proiectului Judeţean de Salubrizare „deşeuri speciale”. Conform celor comunicate de Primăria Arad, membră în ADISIGD, ridicarea acestor deșeuri se realizează cu o companie care le și reciclează. Se pune însă problema de ce activitatea de colectare nu o face firma care asigură salubrizarea în municipiul Arad şi de ce i se face o asemenea înlesnire financiară de către Primăria Arad? Pentru că în conformitate cu Studiul de Fundamentare al Proiectului Judeţean de Salubrizare, la secţiunea Investiţii realizate pe perioada operării (capitolul 2.1.2), operatorii de salubrizare (în cazul Aradului, societatea RETIM) sunt obligați să realizeze ghiduri practice privind colectarea selectivă a deşeurilor, inclusiv a celor electronice, electrice şi electrocasnice. Numai că, un astfel de ghid nu există în realitate. Dacă cineva îl deține, este rugat să îl prezinte, deoarece nimeni nu l-a văzut până acum deși contractul cu RETIM împlineşte doi ani de la semnare. De asemenea, Studiul de Fundamentare „obligă operatorul să accepte cu titlul gratuit în cadrul unor campanii de colectare deşeurile voluminoase, inclusiv cele de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice de la punctele de colectare desemnate”. De când RETIM activează în Arad însă nu au existat nici campanii făcute gratuit şi nici puncte de colectare indicate unde să se depună o asemenea categorie de deşeuri. De ce oare? Deoarece cu siguranţă generează costuri pentru operator şi el nu trebuie să fie deranjat cu astfel de cheltuieli.
Dacă e să vorbim de câte ori ar trebui făcute astfel de campanii de colectare a deşeurilor, ne răspunde Caietul de Sarcini al achiziţiei Serviciului de Salubrizare.
Anexa 18 a Caietului de Sarcini, care se pare că a devenit facultativ sau a suferit după încărcarea în SEAP unele modificări care nu au fost făcute publice, dar despre care poate aflăm că s-au efectuat printr-un eventual drept la replică, ne spune la punctul 3 că aceste campanii de colectare gratuită ar trebui realizate de patru ori pe an. Şi pe lângă deşeuri electrice, electronice și electrocasnice aflăm de acolo că ar trebui colectate şi deşeurile voluminoase (mobilier şi alte obiecte voluminoase din gospodării). Teoretic, ar fi trebuit să fim acum la a cincea colectare conform documentației de atribuire a serviciului de salubrizare. Ei bine, ele nu s-au efectuat cel puţin până acum de către RETIM.
Arădenii sunt mustrați că scot în stradă dulapuri sau frigidere, în schimb nimeni nu pare curios de obligaţiile asumate de operatorul de salubritate privind acest gen de deșeuri prin Studiul de Fundamentare sau Caietul de sarcini care sunt componente ale achiziţiei publice. Ne întrebăm şi întrebăm, de ce oare funcţionarii din UAT-uri se dau de ceasul morţii să rezolve problemele edilitare prin alţi operatori atâta timp există un Serviciu care acoperă inclusiv colectarea deşeurilor de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice? Singurul argument plauzibil ar putea fi scutirea operatorului de angajarea unor cheltuieli cu o astfel de activitate, pe considerente știute doar de cei care îl acoperă constant de când a intrat, cum a intrat, pe piața Aradului.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 2 =