Inspectorii de muncă au găsit sute de persoane muncind la negru

În cele nouă luni care au trecut, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad – Serviciul Relații de Muncă, au efectuat peste 1.250 de controale la angajatorii din Arad. Ei au verificat în principal dacă angajatorii și angajații respectă prevederile legislației muncii, întreprinzând totodată și informări cu privire la aplicarea corectă a acestor dispoziții legale.
În urma acţiunilor de control, au fost depistați cu nereguli aproximativ 720 de angajatori, fiind aplicate peste 1375 de sancțiuni, atât avertismente cât și amenzi, cuantumul total al acestora atingând suma de 1.247.900 lei. 500 de persoane au fost găsite prestând muncă nedeclarată, amenzile aplicate angajatorilor fiind de circa 780.000 lei. Amenzi au fost aplicate și lucrătorilor depistați prestând activitate fără forme legale, cuantumul acestora depășind 18.500 lei.
Acțiunile de control au vizat întreaga plajă de domenii de activitate, inspectorii de muncă deplasându-se atât la angajatorii din sectorul privat cât și la cei din administrația publică.
În atenția inspectorilor de muncă au intrat lucrătorii care prestează activitate în calitate de zilieri, motiv pentru care în această perioadă, au fost verificați beneficiarii acestor servicii. S-a urmărit cu precădere respectarea dispozițiilor Legii nr. 52 / 2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, respectiv folosirea zilierilor doar pentru activitățile expres prevăzute de actul normativ, efectuarea plății pentru munca prestată, plata contribuțiilor de asigurări sociale care conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, respectarea timpului de lucru și a timpului de odihnă și nu în ultimul rând ținerea și completarea corectă a registrului de evidență a zilierilor. Cu acest prilej, inspectorii de muncă au readus în atenția angajatorilor faptul că primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, iar lucrătorii care prestează activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă, riscă amenzi de până la 1000 de lei.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight − three =