VEZI AICI de ce stai la coadă la frontiera cu Ungaria: țara vecină are prea puțini polițiști de frontieră

Foto: Arhiva

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a făcut publice măsurile luate și a explicat de ce sunt cozi uriașe de TIR-uri la frontiera cu Ungaria.
În data de 23.10.2019, traficul pentru vehiculele de transport marfă a fost restricţionat pe teritoriul Ungariei, deoarece a fost declarată zi de sărbătoare naţională în ţara vecină. În acest timp, frontiera româno-maghiară a fost sufocată de mii de TIR-uri care așteaptă să treacă în Ungaria.
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ şi reducerea timpului de aşteptare. Adică, a alocat personal suplimentar, dar nu s-a întâmplat la fel și cu partea maghiară. „Menţionăm faptul că la frontiera cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, sens în care Poliția de Frontieră Română a alocat personal suplimentar pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști repartizaţi de către Poliţia Ungară. În baza protocoalelor bilaterale, P.F.R. poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal şi de către autoritățile ungare” se arată într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.
De la ridicarea restricțiilor,(începând din data de 23.10.2019, ora 23.00, ora României, în numai câteva ore prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României aflate în județele Arad şi Bihor, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru un număr de 5.300 TIR-uri, din care aproximativ 3.000 numai pe sensul de ieşire din ţară. Polițiștii de frontieră români au explicat că timpul alocat pentru efectuarea controlului unui automarfar se păstrează în media de 2-3 minute/camion. A fost mărit numărul arterelor de control la TIR-uri pe sensul de ieşire din România. Astfel în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II (autostradă) sunt deschise patru fluxuri de control, la Borş sunt trei, iar la Vărşand funcționează două fluxuri.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 16 =