Vămile cu Ungaria, sufocate de mii de TIR-uri la ieşirea din ţară – cozile au depăşit 15 kilometri

Foto: Arhiva

Întreruperea traficului de marfă prin vămile cu Ungaria, în 1 noiembrie, dublată de week-endul care a urmat când de asemenea traficul greu e restricţionat în ţara vecină a provocat cozi mari la ieşirea din România spre Ungaria. Coloana de TIR-uri a depăşit 15 kilometri. Poliţia de Frontieră a anunţat că în plus, creşterea timpului de aşteptare pentru automarfare este generată de faptul că începând cu 1 noiembrie a.c., autorităţile de frontieră maghiare verifică achitarea amenzilor pentru sancţiunile contravenţionale aplicate pe teritoriul Ungariei (exemplu: neplata taxelor de drum), de către conducătorii mijloacelor de transport marfă.
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, care gestionează trecerile de frontieră cu Ungaria, a dispus măsuri pentru asigurarea unui control operativ şi reducerea timpului de aşteptare. La frontiera cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, sens în care Poliția de Frontieră Română a alocat personal suplimentar pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști repartizaţi de către Poliţia Ungară. În baza protocoalelor bilaterale, P.F.R. poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal şi de către autoritățile ungare.
De la ridicarea restricțiilor (începând din data de 03.11.2019, ora 23.00, ora României), prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României aflate pe raza judeţelor Arad şi Bihor, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru un număr de aproximativ 3.000 automarfare, din care aproximativ 2.000 numai pe sensul de ieşire din ţară. Timpul alocat pentru efectuarea controlului unui automarfar de polițiștii de frontieră români se păstrează în media de 2-3 minute/camion. A fost mărit numărul arterelor de control la automarfare, pe sensul de ieşire, astfel în P.T.F. Nădlac II sunt deschise patru fluxuri de control, la P.T.F. Borş trei, iar la P.T.F. Vărşand două fluxuri.
Poliţia de Frontieră recomandă şoferilor de automarfare tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt. De asemenea, se recomandă consultarea aplicaţiei Trafic on-line care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + four =