PSD Arad în dilemă: cu cine atacă anul electoral 2020?

Foto: Arhiva

PSD Arad începe anul electoral 2020 într-una din cele mai proaste conjuncturi politice din istoria filialei. În contextul în care, după cum se știe, anul trecut, social-democrații au adunat eșec după eșec, pierzând multe procente la alegerile europarlamentare și având un scor modest la prezidențiale, pentru organizația arădeană problemele sunt mult mai mari. Finalul de an i-a pus pe pesediștii arădeni în situația de a ajunge pe prima pagină a presei nu prin realizări, pentru că, în ansamblul național al organizaților PSD, Aradul a avut rezultate mult sub media partidului, ci printr-un uriaș scandal de corupție. Liderul organizației, deputatul Dorel Căprar, alături de deputatul Florin Tripa și alți membri ai partidului sunt cercetați de DNA în ceea ce deja este cunoscut ca „dosarul șpăgilor de la Arad”. Mai mult, procurorii DNA au anunțat că președintele Căprar este cercetat pentru nu mai puțin de 12 infracțiuni în acest dosar. Și, după cum o confirmă știrile din ultima vreme, dosarul merge mai departe, procurorii au solicitat menținerea măsurilor adoptate împotriva celor cercetați și noi detalii mai apar în mass-media. Scandalul a tăiat aripile pesediștilor arădeni, care au devenit extrem de discreți pe scena politică arădeană și asta în contextul în care adversarii politici lucrează în teritoriu și se bat în a racola primari ai PSD pentru alegerile din vară. Mai mult, PNL Arad nu a ascuns faptul că are ca obiectiv să-i lase pe social-democrații arădeni fără nici o primărie câștigată în acest an. Și după recentele racolări de primari, par a nu fi prea departe de acest deziderat. Dacă mai adăugăm și vechile zvonuri despre un blat între liderul PSD Arad și Gheorghe Falcă, dovedit cu subiect și predicat de acesta din urmă într-o conferință de presă, atunci avem imaginea aproape completă a unui partid în derivă și care trebuie să revină rapid pe linia de plutire pentru a face față cu cât mai mult succes anului electoral.
Un moment al adevărului ar putea fi conferința extraordinară județeană a organizației, programată, conform surselor noastre, pentru data de 7 februarie. Deputatul Dorel Căprar și-a anunțat deja candidatura pentru un al treilea mandat deși, conform art. 29, alin. 11 din statutul PSD, ar trebui: „să se autosuspende din partid sau din funcţia deţinută în cadrul acestuia ori din funcţiile politice sau administrative obţinute prin susţinere politică, în următoarele situaţii principale: funcţia publică obţinută este incompatibilă cu calitatea de membru; este cercetat pentru comiterea unei infracţiuni pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa”. Se pare că Dorel Căprar nu va aplica această prevedere statutară. PSD Arad a înregistrat o creștere, de la penibilul moment al „Cinei cea de Taină” de la alegerile locale din 2008, cu Căprar în prim plan, până la momentul de vârf din 2016 când a câștigat trei posturi de deputat și unul de senator. Reușita a fost posibilă în echipă. Stângăcia inițială a lui Căprar a fost corectată cu o intervenție de la alt nivel, care și-a pus amprenta în timp asupra rezultatelor organizației arădene. După ce senatorul Mihai Fifor a preluat frâiele campaniei din anul 2016, în calitate de coordonator regional, PSD Arad a arătat o altă față și rezultatele s-au văzut. A urmat o prăbușire continuă, după ce între senator și președinte relațiile s-au răcit și Dorel Căprar a preluat conducerea campaniilor dezastruoase de anul trecut, în timp ce Mihai Fifor era implicat în activitatea guvernamentală și conducerea centrală a PSD. S-a ajuns la momentul prezent când nemulțumirile primarilor dau în clocot iar partidul abia trece pragul a 10-12 procente în estimări și este în pericol să-și piardă aproape toți primarii. În plus, în mandatele sale au fost îndepărtate de partid multe personalități politice ale social-democrației arădene, foști primari, deputați, consilieri locali sau județeni a căror lipsă s-a reflectat în eșecul electoral de anul trecut.
Cine l-ar putea concura pe Căprar? În situația dată, este greu de estimat. Deputatul Florin Tripa, nume vehiculat mult timp drept posibilă alternativă, are aceleași probleme legate de dosarul DNA și nici nu a părut vreodată foarte interesat de conducerea filialei. Senatorul Mihai Fifor, cea mai proeminentă personalitate politică a PSD Arad, nu a vizat niciodată până acum un post de șef de filială județeană. De mai bine de un an de zile, Mihai Fifor a anunțat, inclusiv în apariții la televiziuni naționale, că Primăria Arad, nu conducerea filialei reprezintă prioritatea sa politică. Aradul și arădenii apar și în postările pe contul său de Facebook. Dar cu o echipă perdantă, Primăria devine oricum un vis foarte îndepărtat pentru PSD Arad. Se vorbea în mediile politice despre aducerea cuiva din exterior. Numele vehiculat a fost al fostului deputat Ciprian Luca, o altă „victimă” politică din trecut a lui Dorel Căprar dar nimeni nu a confirmat această variantă. Singurul parlamentar care nu a trecut toamna trecută treptele DNA Timișoara, Adrian Todor, nu are susținere din județ și nu are carisma necesară unui lider.
Doar social-democrații arădeni au cheia salvării partidului. Ei vor vota la conferința județeană și lor le rămâne sarcina de a opta pentru o continuitate marcată de suspiciuni, acuze mai mult au mai puțin voalate de blat cu Gheorghe Falcă și umbra dosarelor penale instrumentate de DNA sau pentru o cale nouă, alături de o echipă care ar putea relansa partidul. Mai ales că la nivel național, gafele și măsurile nepopulare ale guvernării PNL promit să ridice oricum cota electorală a PSD. Rămâne ca și arădenii să poată valorifica acest trend ascendent al partidului.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici