Dacă lui Falcă i-a mers, de ce nu i-ar merge și lui Căprar? Vrea să se realeagă „păcălind” statutul

Foto: Arhiva

Bate vânt de schimbare în PSD, doar că la Arad Falcă e liniștit: cu Căprar în frunte, își va păstra controlul din umbră asupra partidului. O arată chiar ultimul sondaj, unde PNL nu are la Arad practic contracandidat printre partide, iar dacă rămâne totul neschimbat, nici la alegerile locale pentru că primarii trec la liberali.
Conform calendarului de pregătire a Congresului extraordinar al PSD, în toate județele sunt în plină desfășurare conferințe județene extraordinare, organizate conform statutului PSD, semn că PSD vrea să atace anul electoral cu forțe proaspete. La Arad însă, situația este cu totul alta. În ciuda scorurilor proaste de anul trecut și a problemelor de care am mai scris, deputatul Dorel Căprar se agață de funcție. Asta deși, așa cum am mai arătat, art. 29, alin. 11 din statut îl obliga să se autosuspende.
Dorel Căprar se pregătește însă pentru o nouă încălcare a statutului. Pentru a fi sigur că va fi votat, el vrea să organizeze o conferință extraordinară cu prezența mult mai multor delegați decât prevede statutul, pentru a-și aduce grupuri de presiune în sală. Dar, ce sa vezi… Art. 78, alin 5, din Statutul PSD spune clar: „Conferința Extraordinară a organizației județene se constituie din: membrii Comitetului Executiv județean, membrii Comisiei județene de Etică, membrii Comisiei Județene de Control Financiar Intern, parlamentarii, europarlamentarii, primarii, viceprimarii și consilierii județeni ai PSD, membri ai organizației și care nu fac parte din Comitetul Executiv Județean”. Este exact cadrul în care au fost organizate toate conferințele județene în această perioadă, ultima dintre ele fiind cea de la Prahova, din 23 ianuarie. Dorel Căprar a încercat să obțină o derogare, însă i s-a transmis clar că statutul trebuie respectat, ceea ce nu îl împiedică, se pare, să forțeze convocarea delegaților care îi sunt favorabili, peste norma statutară de reprezentare.
Iată de ce, în timp ce Dorel Căprar încearcă menținerea statutului actual al PSD Arad, de partid acuzat tot mai des de blaturi cu Gheorghe Falcă, primarii partidului sunt tot mai nemulțumiți. Unii au trecut deja la PNL, vezi cazul Bimbo de la Livada, alții sunt pe care să facă acest pas și mulți își caută partide pentru a candida la vară, dacă situația din filială nu se va schimba. Mai mulți primari au fost vizitați în prag de seară, conform surselor noastre, de emisarii lui Iustin Cionca, pentru a anunța că părăsesc tabăra lui Căprar, Cionca nefăcând un secret din faptul că vizează atragerea cât mai multor primari și câștigarea tuturor primăriilor conduse acum de primari PSD în județul Arad.
Culmea este că procedând astfel, adică organizând o conferință județeană extraordinară nestatutară, Dorel Căprar copiază tot modelul Falcă. Se știe că acesta a organizat conferința județeană a PNL contrar unor prevederi statutare, fapt care a provocat multe nemulțumiri în partid și a condus la pierderea unui parlamentar, deputatul Eusebiu Pistru plecând la ALDE. Acum Dorel Căprar este pe cale să piardă sprijinul multor primari și aleși locali, prin același procedeu „brevetat” de echipa Falcă-Cionca.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − one =