Demis din funcție de conducerea PSD, Dorel Căprar „răspunde doar în fața Marii Adunări Naționale”

Foto: Arhiva

Deputatul Dorel Căprar tinde să transforme scandalul din cadrul organizației PSD Arad, pe care l-a provocat prin slalomul făcut împreună cu echipa sa pe lângă prevederi și articole extrem de clare din statutul PSD, într-o adevărată telenovelă. După ce conducerea centrală a anunțat invalidarea simulacrului de conferință județeană extraordinară organizată de echipa lui Dorel Căprar, dizolvarea Biroului Permanent județean și numirea unui președinte interimar în persoana lui Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara și vicelider zonal, Căprar a reacționat halucinant pe… Facebook. Într-o postare pe contul său de socializare, Căprar amestecă scuze și acuze, concluziile fiind câteva: nu recunoaște decizia conducerii centrale de a-l demite iar în spate ar fi răzbunări, polițe și… Coldea, fostul șef al SRI. „DOAR COLEGII MEI MĂ POT DEMITE DE LA PSD ARAD, NU CIOLACU, NU STĂNESCU, NU FIFOR ȘI COLDEA CU MANEVRELE LOR!!!”, a scris Dorel Căprar pe contul său de Facebook.
Nu mai intrăm în alte elucubrații din postarea fostului lider al PSD Arad. Dar câteva precizări merită făcute. În primul rând, așa cum am arătat la vremea respectivă, Dorel Căprar a încercat să organizeze o conferință extraordinară județeană, contrar statutului PSD, prin convocarea unui număr mai mare de delegați decât prevede statutul. Dacă acum se face că uită acest fapt, îl contrazic documentele pe care le-a emis prin care anunța organizarea conferinței și norma de participare. Să nu uităm celebra ședință de CEX județean organizată în aceeași manieră proprie, tot după normele Căprar, la care 117 dintre cei 77 membri de drept ai CEX județean au votat organizarea conferinței județene în cadrul nestatutar despre care am amintit. Tot Dorel Căprar a anunțat în scris conducerea centrală, care decisese, cum îi permite statutul, anularea conferinței, că nu respectă această interdicție și va organiza conferința în aceiași termeni privind norma de reprezentare. S-a răzgândit în ultima clipă, probabil după ce a fost sfătuit de Cozmin Gușă, venit în sprijin, care de fapt căuta să obțină și de la Arad susținere pentru o conducere centrală a PSD centrată în jurul lui Vasile Dâncu și Sorin Grindeanu (cum a făcut de altfel și în alte județe). A organizat conferința cu norma de reprezentare statutară dar… nu a convocat delegați care își manifestaseră susținerea pentru echipa adversă. Dacă mai adăugăm și primarii PSD care l-au votat pentru a fi lansați după puține minute de PNL și Gheorghe Falcă, avem imaginea cadrului real în care s-a desfășurat conferința invalidată de CEX al PSD.
Căprar a preluat tema lui Cozmin Gușă, conform căreia la Arad ar fi de fapt o luptă pentru păstrarea controlului lui Florian Coldea, control pe care doar Dorel Căprar l-ar putea stopa. Interesantă teză care însă merită câteva observații. Despre blatul Căprar-Falcă se știe de peste 12 ani de zile, am prezentat dovezi și mai avem și altele. Însuși Gheorghe Falcă a afirmat (fără a fi contrazis de Dorel Căprar) că este sigur că acesta îl va alunga de la Arad pe senatorul Mihai Fifor și va aduce dovezi contra acestuia. Ce a spus Falcă în noiembrie, înfăptuiește Căprar acum. Mai mult, același Falcă a fost promovat, uneori de-a dreptul scandalos, de televiziunea lui Cozmin Gușă și ne amintim cum arăta Aradul „minunat” prezentat pe ecran, față de realitatea cenușie cotidiană a orașului. Dacă Falcă este apropiat de Coldea, Căprar este sub „comanda” de culise a lui Falcă iar Cozmin Gușă și chiar Vasile Dâncu au avut o colaborare fructuoasă cu același Gheorghe Falcă, concluzia pare simplă și este cu totul alta decât cea invocată de Căprar în postarea sa.
Dorel Căprar spune că nu poate fi demis decât de colegii săi și nu recunoaște autoritatea președintelui interimar Marcel Ciolacu și a secretarului general interimar Paul Stănescu. La fel ca un alt celebru personaj care nu răspundea „decât în fața Marii Adunări Naționale”, fostul Isus din tabloul electoral de tristă amintire se leagă de funcție refuzând să aplice statutul partidului. La fel ca oricare alt membru al partidului, este obligat să respect statutul pentru că în baza acestuia a ajuns, în ultimă instanță, în Parlamentul României, instituție care îi plătește din bani publici salariul. În orice partid, statutul trebuie cunoscut și respectat de membri, de cei simpli și cu atât mai mult de cei care au acces în înalte funcții de demnitate publică în virtutea calității lor de membri ai partid, trecând prin alegeri democrate pe listele aceluiași partid pe care fiecare dintre ei îl reprezintă. Haiducia lui Căprar de la Arad și a câtorva apropiați care se fac că nu știu ce datorii și obligații au nu scoate la vedere, din păcate pentru președintele invalidat, decât calitatea selecției de cadre care a existat sub lunga „domnie” a lui Căprar asupra PSD Arad.
Evident că toate considerentele de mai sus au la bază detalii din chiar acțiunile lui Dorel Căprar, nu, așa cum repetat a mințit atât în cadrul partidului dar și public, faptul că unul dintre adversarii săi actuali ar plăti pe cineva să-l atace inclusiv în presă. Faptul că perpetuează aceste neadevăruri deși știe că sunt false nu face decât să-l compromită și mai mult.
Nu în ultimul rând, același statut PSD prevede, la celebrul art. 29, alin. 11, autosuspendarea din funcții până la lămurirea situației juridice a celor care sunt cercetați penal, situație în care la ora actuală se află și Dorel Căprar. Nu este vorba despre a fi vinovat sau nu ci doar de pasul în lateral pe perioada cercetării penale care în cazul său este decisă de procurorii DNA urmând ca, dacă își va dovedi nevinovăția, să își reia toate drepturile pe care le are în calitate de membru PSD, inclusiv să candideze pentru funcții de conducere în partid. Statutul e clar, nu lasă loc de nici o interpretare iar autosuspendarea nu implică în nici un caz vreo recunoaștere a vreunei vinovății ci doar în pas pentru a dovedi respectarea criteriilor de integritate impuse membrilor de partid. Au făcut-o personalități mult mai importante ale PSD decât Dorel Căprar.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve − 1 =