Ajuns în Prefectură, începe să priceapă: Prefectul Gheorghe Stoian ia în sfârșit atitudine în scandalul deșeurilor

Foto: Arhiva

Ajuns în Prefectură, prefectul Gheorghe Stoian pare să priceapă faptul că așa-numitul masterplan al deșeurilor scârțâie rău de tot. Asta, după ce în fosta sa calitate oficială nu a părut să fie sensibil la semnalele din teritoriu iar în unele cazuri, și-a adus chiar contribuția la „ascunderea” problemelor generate de proiect, pe care la vremea respectivă le-am tratat pe larg.
Concret, prefectul Județului Arad, Gheorghe Stoian, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în contextul întreruperii activității de colectare și transport a deșeurilor de către operatorul de salubritate din zonele 3 (Ineu) şi 4 (Sebiș), societatea comercială Activ Salubritate S.A., acest fapt fiind de natură să afecteze sănătatea populației și să producă poluarea mediului înconjurător. Reacția vine, evident, la destul timp de când problemele generate în localitățile rămase fără operator de salubritate au fost mediatizate pe larg.
La propunerea ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad, a Comisariatului Județean Arad al Gărzii Naționale de Mediu, dar și la cererea primarilor din cele 29 de unități administrativ-teritoriale afectate, prefectul Gheorghe Stoian a supus votului o hotărâre prin care se constată (în sfârșit!) situația de urgență de la nivelul localităților din cele două zone ale județului și se oferă cadrul legal necesar pentru desfășurarea colectării și transportului deșeurilor în prima etapă de către primării, prin resurse proprii. Primăriile vor colecta și transporta deșeurile la stațiile de sortare până când ADI-SIGD va efectua, printr-o procedură de urgență, delegarea temporară a serviciului către un operator autorizat, situație care va dura până la desemnarea printr-o procedură de achiziție publică competitivă a unui nou operator.
Prin hotărârea adoptată astăzi s-a mai stabilit că ADI-SIGD va informa zilnic Prefectul Județului Arad, în calitate de președinte al Comitetului pentru Situații de Urgență Arad, despre măsurile aplicate. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, Agenția pentru Protecția Mediului Arad, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor monitoriza permanent și vor informa Prefectul Județului Arad despre situația existentă la nivelul zonelor 3 și 4.
Semnalele existau însă de mult timp, ele fiind, se pare, ignorate până când situația a devenit cu adevărat critică.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 10 =