Vești bune pentru navetiștii transfrontalieri: Guvernul maghiar și-a dat acordul pentru deblocarea situației

Foto: Arhiva

Navetiștii transfrontalieri care au fost grav afectați de închiderea punctelor de trecere a frontierei dintre România și Ungaria ca efect al măsurilor dispuse inițial de partea maghiară, apoi și de România pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului, au parte de o veste bună. În urma mai multor runde de convorbiri dintre ministrul român al Afacerillor Externe, Bogdan Aurescu și omologul său ungar, Péter Szijjártó, s-a ajuns la un acord de principiu pentru deblocarea situației,urmând să fie stabilite modalitățile concrete de punere a acestuia în practică. Un comunicat al MAE român, care a fost postat pe site astăzi, prezintă detalii despre aceste negocieri.
„În continuarea demersurilor susținute ale Ministerului Afacerilor Externe pentru identificarea unei soluții cu privire la situația lucrătorilor transfrontalieri, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut azi, 25 martie, o nouă convorbire telefonică pe această temă cu omologul său ungar, Péter Szijjártó.
Cu această ocazie, a fost obținut acordul Guvernului ungar pentru deblocarea situației lucrătorilor transfrontalieri care fac naveta zilnic de-o parte și de alta a frontierei româno-ungare.
Detaliile privind implementarea acestei decizii urmează să fie stabilite prin dialog direct la nivelul Ministerelor de Interne din cele două țări, prin polițiile de frontieră, care vor conveni punctele de frontieră ce vor putea fi utilizate în acest scop, distanța de la frontiera de stat, de o parte și de alta a acesteia, în care această înțelegere va fi aplicabilă și momentul de la care măsura devine efectivă.
În contextul măsurilor restrictive decise de autoritățile ungare, începând cu data de 17 martie, ora 00.00, privind interzicerea accesului cetățenilor străini în Ungaria, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut convorbiri succesive cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, solicitând inclusiv identificarea unei soluții pentru deblocarea situației lucrătorilor transfrontalieri cetățeni români, astfel încât aceștia să-şi poată continua activitatea. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a făcut un demers oficial, prin Ambasada României la Budapesta, vineri, 20 martie, solicitând autorităților ungare și identificarea unei soluții pentru lucrătorii transfrontalieri, subliniind că aceștia se află în prezent în imposibilitatea continuării activității și riscând să își piardă locurile de muncă. Această temă a fost ridicată de ministrul român de externe și în cadrul reuniunii prin videoconferință a Consiliului Afaceri Externe din 23 martie 2020”, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul Ministerului Afacerilor de Externe al României.
Sute de arădeni care locuiesc în special în orașul maghiar Bătania, aflat la 7 km de frontieră dar care au locurile de muncă în Arad au fost afectați de închiderea graniței. Aplicarea unei soluții pentru ei, în condițiile în care încă nu a fost restricționată posibilitatea cetățenilor de a se deplasa la locul de muncă, ar contribui la rezolvarea unor probleme sociale care riscau să se agraveze. Urmează ca reprezentanții Ministerelor de Interne din cele două țări să decidă ce vămi vor fi deschise și în ce condiții navetiștii transfrontalieri vor putea tranzita frontiera româno-ungară.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three − one =