Adică nu era bine până acum? Cum vor Bibarț, Bîlcea și Bulbuc să deschidă Aradul cu terase și pietonale la centimetrul pătrat

Aradul urmează să se deschidă, terasele cu norma COVID vor lua fața teraselor vechi, noi pietonale de câțiva metri lungime se vor adăuga celei de week-end de anul trecut, care avea câteva zeci de metri iar voia bună și veselia vor predomni, vorba poetului, prin parcurile cu suprafață demnă de un teren de ping-pong. Cam așa se vede viitorul apropiat al Aradului prin prisma tripletei Bibarț-Bîlcea-Bulbuc, expus la iarbă verde în zona uneia din pietonalele în perspectivă. Corifeii de tip noi ai Aradului recunosc, fără să-și dea seama (gura păcătosului adevăr grăiește, sună o adevărată vorbă din bătrâni) că Aradul este un oraș închis, îmbătrânit și inert, care simte nevoia unei noi respirații. Că este așa de vreo 15 ani și ceva, aproape că nu mai contează, pentru că amprenta i-a fost dată de mentorul lor comun, mutat cu traNvaiul pe ruta Brucssles-Timișoara (pentru cunoscători!).
Ideile de renovare a modului de a deschide Aradul le vin celor trei taman cu puțin timp înainte de niște alegeri care oricum se apropie și care pe doi dintre ei îi mână în tranșee diferite, în ciuda tentativei de consens de promenadă. Dar să analizăm puțin ideile cu care cei trei se prezintă în fața arădenilor. Este nevoie de o revigorare a Aradului, asta o simțim cu toții. Dar aceasta trebuie gândită eficient, nu stahanovistic, așa cum ni se prezintă acum ideile cu girul majorității peneliste din CLM. Nu am fi dorit să trecem pe ulița politichiei, dar este clar că orice fantezie urbanistică moșită de ei va trece ca tramvaiul Imperio prin centrul Clujului sau al orașului care ne-a luat fața cu spor, Oradea, prin ședința de CLM.
Ideea de a dezvolta spații de divertisment nu e nouă. O aplică la scară mare Timișoara, Oradea, pentru a da exemple din vecini, de ani de zile. Noi venim cu cârpăceli de genul zecilor de metri din spatele Hotelului Continental, pe care îi unim cu așa-zisul parc răsărit pe un petec de spațiu verde din fața aceluiași hotel. La care adăugăm alte străduțe care, odată închise, vor sugruma și mai mult traficul rutier și așa extrem de sufocat al Aradului. Că una din pietonale va servi interesele unui anume local, în timp ce altele au fost practic anihilate, este doar o mică pată de culoare pe o mare de interese, cum ar spune cineva cunoscător al fenomenului. Că așa e la noi: pentru unii se poate, se desființează treceri de pietoni, se blochează traficul (și ce nu se mai blochează…) în timp ce alții sunt blocați ei cu totul.
Dar să ne imaginăm noua față a Aradului deschis, cu umbreluțe și măsuțe amplasate pe gazonuț, unde comanda de cafea va veni cu bicicleta (eco și bio) de la localuri mai puțin norocoase. Cu aglomerare de arădeni fericiți că au parte de simulacru de oraș european, prea plictisiți să facă o jumătate de oră de drum pe autostradă până în orașul vecin unde pot vedea ce înseamnă terase, pietonale și respect pentru cetățeni.
Aradul se va deschide. Foarte bine. Dar măcar acum să recunoască cei trei că Aradul a devenit un oraș gri, trist, fără perspectivă și asta de mai bine de un deceniu și jumătate încoace. Ar fi un prim pas spre normalitate.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 − 1 =