VEZI AICI: Armata anunță începerea lucrărilor la fosta Policlinică CFR din Arad în luna august

Foto: Arhiva

Armata anunță oficial că lucrările de reabilitare la fosta Policlinică CFR vor începe în luna august. Deși inițial acestea fuseseră anunțate pentru toamna trecută, birocrația a făcut ca estimările pe această temă să fie depășite.
Armata luptă la baionetă cu birocrația civilă pentru a finaliza un ambițios proiect medical din municipiul Arad. Este vorba despre reabilitarea fostei Policlinici CFR. Rămasă ani de zile inactivă, clădirea fostei policlinici s-a degradat, până când s-a pus problema ca ea să fie redată circuitului medical. În urma demersurilor făcute de fostul ministru al Apărării, senatorul Mihai Fifor, a fost preluată din patrimoniul Ministerului Transporturilor în cel al Ministerului Apărării Naționale acum aproape doi ani, la 27.06.2018, devenind Centrul Medical de Diagnosticare și Tratament Ambulatoriu – Arad, din structura Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara. Ideea era de a avea la Arad un centru de diagnostic și tratament modern.
A mai trecut un an de analize, evaluări, expertize, bugetări pentru investiție până când, în 26.07.2019, a fost semnat contractul de proiectare. La vremea respectivă, se anunța că lucrările pot începe efectiv în toamnă. A fost o estimare care nu a ținut cont de birocrația din România. Vizibil, la vechea clădire pare că nu s-a întâmplat mare lucru. Asta pentru că a pornit malaxorul birocratic, cu care Armata se descurcă mai greu. Dacă un spital de campanie poate fi montat atunci când situația operativă o cere în doar câteva zile iar medicii consultă pacienții imediat, pentru o clinică de genul celei de la Arad este nevoie de pași obositori, avize, autorizări, D.A.L.I.-uri, documente stufoase încărcate pe SEAP/SICAP, aprobări, discuții interminabile cu cei implicați din sfera civilă care nu înțeleg cerințele stricte ale militarilor.
„Centrul Medical de Diagnosticare și Tratament Ambulatoriu – Arad” a fost preluat de către Ministerul Apărării Naționale din administrarea Ministerului Transporturilor la data de 27.06.2018. În perioada iulie 2018 – aprilie 2020, Ministerul Apărării Naționale a reușit să parcurgă etapele de inițiere a lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea Centrului (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție – D.A.L.I., proiectul tehnic, devizul estimat de lucrări etc.). În cursul accestui an, va fi demarată procedura pentru achiziția lucrărilor prin SICAP/SEAP, termenul estimat pentru finalizarea acestora fiind august 2021. Lucrările de intervenție presupun, printre altele, lucrări de consolidare și recompartimentare, lucrări de reparații finisaje interioare și exterioare, lucrări de reparații acoperiș, realizarea de instalații electrice și sanitare etc.”, a declarat col. ec. Sorin Homeag, director general al Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara. Col. Homeag, care coordonează în aceste zile ample lucrări de reabilitare și renovare la Spitalul Militar din Timișoara, este nerăbdător să poată să se implice cu faza construcțiilor și în investiția de la Arad. Se estimează ca lucrările să înceapă în luna august 2020, termenul de finalizare fiind august 2021.
La momentul semnării contractului de proiectare au fost anunțate detalii despe viitorul Centru. Acesta urmează să aibă 16 cabinete care vor funcționa pe două ture și vor fi deservite de 22 de medici specialiști și 22 de asistenți medicali. De asemenea, vor mai exista două laboratoare de analize medicale. El va deservi atât militari și rezerviști cât și bolnavi civili.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four + 2 =