Aradul și jocul aparatelor de testare PCR: aparat prezentat dar… incomplet

Județul Arad a fost unul dintre cele mai lovite, la începutul crizei coronavirusului, din mai multe motive. În postura de poartă principală terestră de intrare în România dinspre Occident, prin mai multe puncte vamale, Aradul a avut de făcut față unui aflux uriaș de persoane care au vrut să intre în țară, venind din țări unde pandemia a făcut ravagii. Peste situația obiectivă s-a suprapus lipsa de reacție, la începutul crizei, a autorităților județene, ceea ce a făcut ca numărul de îmbolnăviri raportate să situeze mult timp Aradul în top trei național, după Suceava și București.

Evident că în fața atâtor provocări s-a pus de la început problema dotării cu aparatura de testare de tip PCR. Pentru că în primele zile, probele prelevate de la persoane din Arad au fost trimise spre analiză la Timișoara, ceea ce pe de o parte a aglomerat foarte mult laboratorul specializat care deservea mai multe județe iar pe de alta a făcut ca rezultatele să  ajungă  după multe zile înapoi la Arad.

În aceste condiții, Aradul a cunoscut câteva episoade de-a dreptul curioase. În fața așteptărilor legitime ale arădenilor, care au vrut să afle că există la nivelul județului posibilitatea de testare rapidă, președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, a făcut un gest cu totul neașteptat. În 26 martie, a emis un comunicat de presă prin care anunța că primul aparat de testare Covid-19 ar fi ajuns  în Arad. ,,În urma discuției pe care am avut-o ieri cu premierul României, astăzi a ajuns la Arad aparatul de testare Covid-19, cu echipamente și cu testere pentru trei luni de zile! Acestea sunt descărcate chiar în aceste minute! Testerul va fi instalat în clădirea fostului Spital Municipal. Aparatul este cofinanțat de Consiliul Județean Arad. În această săptămână sosește și al doilea tester, donat de Fundația Vodafone”, a declarat la vremea respectivă Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. Comunicatul era însoțit cu fotografii cu ambalajul în care s-ar fi aflat doritul utilaj. Dar, stupoare: nu a trecut mult timp și s-a aflat că doar părți ale testerului au ajuns de fapt în Arad. Altfel spus, Iustin Cionca se lăudase cu cutii de carton, nu cu testerul PCR. Acest a devenit funcțional la multe zile după ce a fost prezentat. Între timp, alte două aparate au ajuns în județ. La 1 aprilie, și nu a fost vorba de nici o păcăleală, se anunța că un aparat Real Time PCR tip Bioneer a fost montat în laboratorul Direcției de Sănătate Publică Arad în termen de doar 24 de ore de la livrare, cu ajutorul specialiștilor din partea firmei producătoare. Alt aparat Real Time PCR pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus, complet echipat, achiziționat din fonduri ale Ministerului Sănătății, Județului Arad și din sponsorizări, a ajuns în 2 aprilie. Acest aparat a fost montat în clădirea unde a funcționat laboratorul de anatomie patologică din cadrul fostului Spital Municipal Arad.  Aradul a avut astfel, în luna aprilie, trei aparate Real Time PCR funcționale.

Culmea este că un alt aparat de testare exista de câțiva ani, dar nu s-au făcut demersuri pentru a fi utilizat. Este vorba despre aparatul Rotor Gene -QIAGEN QRT- PCR, aflat în dotarea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în cadrul Laboratorului de Biologie moleculară, creat de regretatul om de știință prof. dr. univ. Aurel Ardelean, rector fondator al Universității.

Abia după jumătatea lunii aprilie, toate cele trei aparate au început să proceseze teste. A fost unul dintre motivele pentru care situația generată de pandemie la Arad s-a ameliorat substanțial în ultima perioadă, față de dezastrul de la începutul pandemiei.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHubExpress de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + nineteen =