VEZI AICI ce amenzi riscă angajatorii care nu respectă condițiile legale privind munca suplimentară

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii și lucrătorii că în Monitorul Oficial nr. 525 din 18 iunie 2020 a fost publicată Legea nr. 85 – pentru modificarea art. 260 alin (1) lit.i din Codul Muncii. Conform acestei modificări, angajatorii care încalcă dispozițiile legale cu privire la desfășurarea muncii suplimentare riscă amenzi cuprinse între 1500 lei și 3000 de lei, pentru fiecare persoană identificată prestând muncă suplimentară.
ITM Arad atrage atenția angajatorilor și lucrătorilor că munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, într-o atare situație lucrătorul beneficiind de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut mai sus, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu, spor care se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, după caz, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Conform dispoziților legale în vigoare, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare, tinerilor în vârstă de până la 18 ani și salariaților care au încheiat contract individual de muncă cu timp parțial fiindu-le interzisă prestarea de muncă suplimentară.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − one =