Inspectorii de muncă verifică transportul de persoane și terasele

Inspectorii de muncă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad au efectuat o acțiune de control a transportatorilor de persoane care prestează activitate de transport al angajaților de la locurile de munca spre domiciliu și invers unde răspândirea COVID-19 este iarăși considerată un pericol major. Și această acțiune face parte din activitatea intensă de prevenire și control pe care inspectorii de muncă o desfășoară mai ales de la începutul pandemiei pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor. Astfel de acțiuni vor avea loc și în continuare atât timp cît situația o va impune.
S-a verificat modul de aplicare a prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 și a Ordinului nr. 1082/2020 privind măsurile și reguli în domeniul transporturilor pe perioada stării de alertă pentru prevenirea răspândirii COVID-19. S-a urmărit cu precădere păstrarea distanței minime de siguranță la îmbacare-debarcare a pasagerilor, purtarea măștii de protecție atât de conducătorii auto căt și de pasageri pe toată durata călătoriei, realizarea accesului pasagerilor pe ușa din față și coborârea pe celelalte uși, existența dozatoarelor cu dezinfectant de mâini pe bază de alcool la ușa de acces în mijlocul de transport. Urmează ca angajatorii transportatori de persoane să fie verificați și din punct de vedere al documentelor pentru ca legislația în vigoare să fie implementată și în documentele interne ale societăților.
Alte acțiuni de control au loc de câteva săptămâni în fiecare weekend, inclusiv după orele 22.00. Inspectorii de muncă arădeni efectuează acțiuni de verificare și control și la unitățile de alimentație publică ce desfășoară activități de servire a băuturilor și alimentelor pe terase și în sistem ”la pachet”. S-a verificat modul de aplicare a prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 și a Ordinului nr. 966/1809/105/2020 privind stabilirea de măsuri specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităților de alimentație publică. S-a urmărit, în special, modul de monitorizare a stării de sănătate a personalului lucrător, instruirea și informarea personalului cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 și în special la necesitatea menținerii permanente a regulilor adecvate de igienă și de protecție sanitară, cum ar fi igiena mâinilor, distanțarea fizică, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii, limitarea numnărului de persoane care lucrează pe circuitul funcțional de producție și servire, modul de aplicare a măsurilor de igienizare corespunzătoare a spațiului de lucru.
În conformitate cu prevederile Legii 55/2020, sancțiunea pentru nerespectarea de către conducătorii operatorilor economici a condițiilor privind luarea de măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc (limitarea răspândirii COVID-19) este între 1000 și 5000 lei. Totodată, s-a verificat și modul în care angajatorii respectă prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă, punându-se un accent deosebit pe verificarea existenței cazurilor de munca nedeclarată, sub toate aspectele sale (inclusiv verificarea existenței situațiilor în care persoane aflate în șomaj tehnic prestează activitate).

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici