Dans politic în jurul Statutului PNL: Bîlcea îi cedează lui Bibarț. Unde este Falcă?

Foto: Arhiva

Telenovela liberală privind schimbarea candidatului la Primăria Aradului printr-un gest de tip „Dragă Stolo” avându-i în prim plan pe Sergiu Bîlcea și Călin Bibarț s-a desfășurat baletând pe lângă statutul partidului.
Ieri, PNL Arad a anunțat printr-un comunicat de presă că Sergiu Bîlcea a renunțat la candidatura pentru Primăria Aradului (după mai bine de un an de când era promovat pe toate canalele, inclusiv în perioada stării de urgență, ca și candidat la Primărie) în favoarea lui Călin Bibarț, primarul interimar care și el era puternic lansat, pe cont propriu, în campanie. Ce lipsește este o poziție tranșantă a strategului PNL Arad, Gheorghe Falcă, încă președinte al filialei județene a PNL Arad. Falcă s-a dat dispărut deși se cunoaște că a susținut candidatura lui Bîlcea cu toată forța, chiar și împotriva evidenței sondajelor de opinie care îl clasau cu mult mai bine pe Bibarț. Acum, Gheorghe Falcă tace și dă loc la speculații privind și o evetuală schimbare a raportului de forțe în conducerea filialei. Se așteaptă ca schimbarea să atingă și alți candidați lansați de PNL Arad în cursa pentru diferite primării din județ.
O scurtă privire asupra statutului PNL
(https://pnl.ro/wp-content/uploads/2018/07/statut-PNL-comp.pdf)
demonstrează însă faptul că schimbarea candidatului la Primărie s-a făcut pe lângă prevederile statutare. Conform comunicatului de presă emis de PNL, renunțarea lui Sergiu Bîlcea s-ar fi produs în ședință a Biroului Permanent Municipal al PNL Arad: „În cadrul ședinței de astăzi a Biroului Permanent Municipal al PNL Arad, președintele organizației municipale le-a propus membrilor liberali să îl susțină pe Călin Bibarț pentru funcția de primar al Aradului”. Căutând în statut, nu găsim această formă de conducere la nivel de organizație locală. Conform art. 12 din Statutul PNL, „1. Pentru fiecare nivel există cel puțin un organism de conducere și coordonare colegial și un organism de conducere și de execuție permanent. Modul în care se organizează, se desfășoară și se conduce activitatea în organizațiile teritoriale este stabilit prin Regulamentul privind organizarea, desfășurarea și conducerea activității organizațiilor locale și județene (ROLJ), aprobat de BPN la propunerea BEx.
2. În textul acestui Statut mențiunea BPJ se asimilează cu BPSMB și cu BEx Diaspora, CDJ se asimilează cu CDSMB și CD Diaspora, iar mențiunea CCJ se asimilează cu CCSMB și CC Diaspora”.
Mergând la Regulamentul privind organizarea, desfășurarea și conducerea activității organizațiilor locale și județene
(https://pnl.ro/wp-content/uploads/2018/07/regulament-PNL-compressed.pdf), găsim care sunt structurile de conducere în teritoriu, așa cum sunt ele definite de un document oficial, aflat pe site-ul PNL. Acestea sunt, la nivel județean, Colegiul Director Județean (CDJ) și Biroul Politic Județean (BPJ) iar la nivel local, inclusiv de municipiu, Comitetul de Coordonare Local (CCL) și Biroul Politic Local (BPL). Deci, nici un birou permanent, litera „P” din acronim provenind de la „Politic”, nu „Permanent”. BPL, conform Regulamentului, printre altele, „coordonează activitățile de recrutare, selecție, stabilire și instruire a candidaților pentru alegerile locale și pentru funcțiile numite la nivel local, în afara partidului, pe baza regulamentului privind cariera politică, și le supune aprobării CCL”. Forul de conducere care stabilește candidaturile la nivel local este, conform art. 21, lit. G din Regulament, CDJ: „stabilește pe baza avizului BPJ și a regulamentului privind cariera politică, candidaturile pentru alegerile locale”.
Ce s-a întâmplat în ședința organului de conducere de la Arad inexistent în statut? O predare de mandat, care ar trebui validată statutar și regulamentar. Interesant este cum vor privi forurile de conducere centrale ale PNL, cele prevăzute în aceleași documente, cadrilul candidaților de la Arad care își pasează funcții în ședințe ale unor organisme de conducere colectivă care nu se regăsesc printre cele prevăzute de chiar documentele partidului.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici