De 10 ani, Falcă și Bibarț ignoră Cetatea Aradului

-interviu cu senatorul de Arad Mihai Fifor, fostul ministru al Apărării

Cetatea Aradului putea fi inima orașului, încă de acum 10 ani! Este în patrimoniul Primăriei Arad din anul 2010. Însă, primarul Gheorghe Falcă și Călin Bibarț, prefect la acea vreme, ajuns apoi viceprimarul lui Falcă și apoi primar interimar, au avut alte priorități în ultima decadă, acuză fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor. Candidat la fotoliul de primar al Aradului, senatorul PSD a transformat reabilitarea Cetății Aradului într-o prioritate, în ipoteza câștigării mandatului. L-am abordat pe Mihai Fifor pentru a afla cum de armata este încă în interiorul Cetății.

– Domnule ministru, fostul primar al Aradului, domnul Gheorghe Falcă v-a acuzat în repetate rânduri că sunteți responsabil pentru acest blocaj. Că, deși erați ministru al Apărării și senator de Arad, nu ați făcut nici un pas pentru ca proiectul Cetatea Aradului să devină realitate.
– Da… ca de obicei, vorbe fără nici o bază. Spre deosebire de domnul Falcă, eu am și documente. Pot demonstra că minte și că folosește subiectul strict ca armă electorală. Primăria Arad deține Cetatea încă de acum 10 ani. Ministerul Apărării a semnat în 2010 un protocol cu primăria condusă de domnii Falcă și acum de Bibarț. Documentul prevedea un schimb, foarte simplu. Armata renunța la cetate, ca bază militară, tot spațiul și clădirea trecând în patrimoniul primăriei. În schimb, primăria condusă de Falcă alături de domnul Bibarț, fost prefect în anul 2010 când s-a semnat protocolul, apoi viceprimar alături de Falcă și acum primar interimar, asigura Batalionului mixt româno-maghiar o bază militară, cu locuri de cazare, în zona Gai. Totul părea foarte clar. Iar Aradul devenea un punct turistic important, pe harta Europei. Au trecut 10 ani și nu s-a mișcat nimic.

-Ce s-a schimbat între timp?
-Nu s-a schimbat nimic. Protocolul a existat, nu avea dată de expirare. Doar că domnul Falcă și domnul Bibarț nu și-au dus angajamentul la bun-sfârșit. Nu au construit locuri de cazare pentru militari, în zona Gai, așa cum se obligaseră cu 10 ani în urmă. Dacă Falcă nu a vrut sau nu a putut, domnul Bibarț a avut mai bine de un an la dispoziție ca primar interimar dar nu a făcut nici el nimic în acest sens. Adică, a urmat linia trasată de Gheorghe Falcă și în privința Cetății Aradului. De ce? Numai Dumnezeu știe ce alte planuri or fi avut în cap.

-Dar, dumneavoastră, concret, ați făcut ceva pentru ca această tranzacție să aibă loc?
-Desigur! Odată ce am ajuns ministru al Apărării, am găsit o altă soluție, și mai bună pentru arădeni. Mai exact, am identificat fonduri guvernamentale pentru reabilitarea clădirii din Gai. Tot ce rămânea găștii conduse de Falcă era să convingă Consiliul local să lase terenul din Gai în administrarea MAPN și să construiască 250 de locuințe pentru militari, așa cum a promis cu 10 ani în urmă. Ba, mai mult, intenționam să apelez la instanță, în cazul în care lucrurile rămâneau tot blocate. Așa că… vă rog să-mi spuneți… unde am greșit?

– Cum ar arăta Cetatea Aradului, în viziunea lui Fifor?
– Vom introduce Cetatea Aradului într-un amplu proiect de restaurare și reabilitare, după modelul Cetății de la Alba Iulia, ori al Cetății Petrovaradin de la Novi Sad. Aradul trebuie să redevină un pol al divertismentului și al distracției de bună calitate, așa cum era înainte de epoca Falcă, pe când turiștii stăteau la coadă să intre pe ștrand și să se distreze în cluburile de acolo. Veneau din toată țara, dar și din străinătate. Iar în pușculița orașului intrau sume importante de bani. Comercianții trăiau mult mai bine, afacerile înfloreau… A venit însă Gheorghe Falcă și a ucis sufletul Aradului. Astăzi, tinerii merg cu miile, la Timișoara, pentru distracție. La fel de mulți arădeni aleg ștrandurile din Ungaria. Aradul nu mai e o alternativă pentru ei. Așa că, agenții economici răsuflă din greu. Centrul orașului este plin de spații abandonate, iar Aradul pare un oraș-fantomă. Nici nu vreau să mă gândesc câte proiecte faine puteau fi puse în valoare, în cei 16 ani de amorțeală și de jaf din bani publici, care au marcat „domnia” găștii lui Gheorghe Falcă la Arad.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − 10 =