Care sunt cele mai populare superstiții din România?

În România superstițiile sunt un laitmotiv care este întâlnit adesea la diverse categorii și clase sociale. Deși se cunoaște faptul că istoria superstițiilor este legată de vechi obiceiuri și credințe din trecut, multe dintre acestea au reușit să treacă testul timpului și sunt respectate cu sfințenie chiar și în zilele noastre. Etimologic, cuvântul “superstiție” provine din latină și se referă la o atitudine superioară sau o convingere mai puternică decât cea pe care o deții. De multe ori acestea nu trec prin filtrul rațiunii și sunt mai mult un reflex care a fost încorporat cu succes în viața multor români. Totuși, care sunt cele mai populare superstiții de la noi din țară?

Bate în lemn pentru a preveni dezamăgirile

Chiar dacă nu cunoști prea multe superstiții, este imposibil să nu fi văzut cel puțin o dată o persoană care să facă acest gest. Se pare că acesta nu este popular doar la noi în țară, fiind cunoscut în toată lumea.

În general, lumea bate în lemn pentru a ține departe neplăcerile. Istoria acestei superstiții este foarte interesantă și are legătură cu spiritele bune care sălășluiesc în lemn. Practic, atunci când batem în lemn le îndemnăm să ne protejeze de lucrurile nefaste și să ne ajute să învingem spiritele rele.

Sarea vărsată poate aduce ceartă

Mulți români au mare grijă în momentul în care mânuiesc acest condiment. De ce? Pentru că se crede că dacă verși sare vei avea parte de ceartă cu cei apropiați. Partea bună este că „pericolul” poate fi îndepărtat dacă arunci puțină sare peste umăr.

Un oarecare sâmbure de adevăr legat de proveniența superstiției este faptul că istoricul este unul îndepărtat. Așadar, se cunoaște faptul că în trecut sarea era foarte scumpă. Totodată, dacă ajungea să fie vărsată, cu siguranță se isca o mică ceartă.

Cifra 13 aduce ghinion

Nu există îndoială asupra faptului că multe dintre superstițiile în care românii cred sunt greu de înțeles. Cu toate acestea, mulți sunt foarte stricți cu privire la acestea și le urmează pentru orice eventualitate.

Pe de altă parte, există și persoane care le efectuează fără a se gândi prea mult la semnificația lor. Din aceeași categorie fac parte și superstițiile legate de cifre. Trifoiul cu patru foi, cifra 13, numărul misterios 7 sau cifra 8, sau simbolul infinitului joacă un rol important în viețile românilor. Este interesant de notat că aceste cifre stau la baza multor domenii, inclusiv varietatea de jocuri de casino, matematica, istoria sau chiar biologia. Există multe teorii legate de ele și mulți cercetători, inclusiv Galileo Galei care a elaborat teoria probabilității pentru a aprofunda acest domeniu, dar la urma urmei, numerele au o altă însemnătate pentru fiecare dintre noi.

Umbrela nu trebuie deschisă în casă

O altă superstiție interesantă dar la fel de cunoscută este cea legată de deschiderea unei umbrele în interiorul unei încăperi. Persoanele care respectă această credință sunt de părere că dacă nu ai răbdare să deschizi umbrela afară, s-ar putea ca lucrurile să nu-ți meargă tocmai cum te-ai așteptat.

Există destul de multe povești demoralizatoare și dogme pe această temă, fiecare dintre acestea au ca scop să te oprească din a face acest gest. Conform unei teorii, această credință provine din Egiptul Antic. Umbrela îi proteja pe oameni de soare, mai degrabă decât de ploaie. Cei ce deschideau umbrela chiar și din greșeală la umbră erau pedepsiți aspru de zeul soare, Ra.

7 ani de ghinion pentru cei ce sparg oglinizi

Acum mult timp s-a stabilit că oglinzile fac mai mult decât să ne reflecte imaginea. Aparent ele trebuie protejate iar dacă sunt sparte s-ar putea să avem ghinion. Există posibilitatea ca această idee să fi pornit din Grecia antică. La acea vreme soarta bolnavilor se stabilea cu ajutorul unei oglinzi scufundate în apă. Dacă imaginea din apă era clară, pacientul urma să se vindece. Dacă reflexia era difuză, pacientului nu i se dădeau prea multe șanse de recuperare.

La această teorie a fost adăugată ideea conform căreia sănătatea oamenilor are 7 cicluri, motiv pentru care imaginea distorsionată a început să fie asociată mai degrabă cu lipsa norocului sau cu boala.

Poporul român are o grămadă de superstiții pe care le respectă cu sfințenie. Unele dintre acestea sunt mai ușor de înțeles datorită faptului că urmează un fir logic, dar altele par inventate în trecut. Interesant este că multe dintre acestea au trecut testul timpului și au căpătat o popularitate atât de mare chiar și pe teritoriul țării noastre.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

six − 5 =