Proiecție de film online

În data de 29 ianuarie 2021, de la ora 20:00 va avea loc proiecția online a cinci scurtmetraje Sahia Vintage. Cele cinci filme sunt reunite sub tema locuirii și, deși supuse agendei de educare a regimului comunist, reușesc să surprindă subtilități din viața din spațiile de locuire și colectivul urban. Realizate înainte de `90, sub limitele cenzurii și ale propagandei, producțiile Studioului Cinematografic Alexandru Sahia au devenit o valoroasă arhivă a societății românești sub regimul comunist și a cinematografiei documentare, cu peste 5000 de filme care așteaptă să fie descifrate.
Proiecția de film are loc grație platformei Sahia Vintage, o platformă de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Platforma este parte a unui proiect mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, conceput ca o încercare de arheologie a culturii de producției a studioului pe parcursul celor patru decenii de coabitare cu regimul comunist. Proiectul a fost demarat de Asociația One World Romania în 2013.
Scurtmetrajele care vor difuzate online în data de 29 ianuarie sunt:
„Reportaj de la Steagul Roșu” (1956), r: Alexandru Sîrbu, durata: 19 min
„Casa noastră ca o floare” (1963), r: Alexandru Boiangiu, durata: 19 min
„Scrisoare din orașul nou” (1978), r: Titus Mesaroș, durata: 10 min
„Pentru strănepoți, încă ceva despre București” (1980), r: Doru Segall, durata: 15 min
„Aflați despre mine… (1982)”, r: Adrian Sârbu, durata: 17 min
„Contextele de muncă colectivă sunt prioritare în documentarul Sahia, însă spațiile de locuire privată capătă ocazional dreptul la vizibilitate – fie în mod deliberat, atunci când filmul are sarcina de a evidenția agenda modernizatoare a statului (de exemplu, prin construirea unor cartiere noi), fie întâmplător, atunci când anumite (categorii de) filme presupun părăsirea temporară a spațiului de muncă în favoarea celui domestic”, a scris Adina Brădeanu, curatoarea platformei Sahia Vintage.
Proiecția de film va avea loc online, live pe pagina de Facebook CitiZenit.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 1 =