COMUNICAT DE PRESĂ

Descriere proiect Individual Placement and Support for NEETs through Education Youth Technology Platform (EYTP)

https://eeagrants.org
https://neetseducation.com

Context
Proiectul urmăreşte transferul cunoştinţelor de specialitate în utilizarea metodei Fonix IPS folosită cu succes în Norvegia, prin adaptarea acestei metode la contextul ţărilor partenere, repectiv Slovenia, România şi Ungaria. 60 de experţi din cele 3 ţări şi-au îmbunătăţit practicile de consiliere şi orientare profesională în cadrul unei formări specializate şi vizite de studiu în Norvegia. Metoda IPS se bazeză pe abordarea integrată de sprijin pentru tinerii NEET în căutarea, dobândirea şi păstrarea unui loc de muncă.
Partenerii proiectului:
• Lider de proiect – Universitatea din Ptuj – Slovenia
• Fonix – Norvegia
• Asociaţia EIVA – România
• InterRegio Forum Association – Ungaria
• Tesla Technologies – SpaniaCine este tânărul NEET – beneficiar al proiectului IPS4NEETs?
• Este tânărul cu vârsta între 18 – 24 de ani, care nu este angajat sau nu este înscris la o formă de învăţământ (liceu, facultate, master), la momentul înscrierii în programul IPS de sprijin si consiliere profesională.
Ce presupune programul de sprijin?
• Discuţie ghidată privitoare la propria traiectorie profesională;
• Redectarea CV-ului, a Scrisorii de Motivaţie;
• Configurarea unui plan de dezvoltare profesională;
• Suport si consiliere specializată din partea unor consilieri care au beneficiat de formare în utilizarea metodei Individual Placement and Suport;
• Sesiuni individuale de consiliere si orientare în carieră;
• Prezentarea unor oportunităţi de mobilitate europeană pentru dezvoltare personală si profesională;
Programul se realizează prin intermediul platformei online creată pentru acest proiect: https://eytp.neetseducation.com. cu ajutorul căreia cei 60 de consilieri asigură sprijin specializat tinerilor înscrisi în program.

Finantare: EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment
Apel. 2017-1b ACTIVE YOUTH
Nr. Proiect: 2017-1-152
Titlul proiectului: Individual Placement and Support for NEETs through Education Youth Technology Platform (EYTP)
Numele partenerului lider de proiect: Public University of Ptuj;
Partener 1: Asociația EIVA;
Partener 2: Asociația Interregio Forum din Ungaria
Partener 3: Fonix din Norvegia
Partener 4: Tesla Technologies din Spania
Obiectivul principal al proiectului urmărește îmbunătățirea practicilor de consiliere și orientare profesională a 60 de experți din Slovenia, România și Ungaria prin valorificarea și adaptarea Modelului Aprofundat (MM) și a metodei de Sprijin și Plasare Individuală (IPS) pentru utilizarea lor pe o Platforma web (EYTP) în activitatea de sprijinire a tinerilor NEET. Implementarea acestor metode va crește numărul tinerilor angajați sau formați, cu vârsta între 18 – 24 de ani, care momentan nu studiază sau nu lucrează.
Proiectul se adresează celor 60 de experți formați in cadrul acestui proiect dintre care 20 în România, care oferă consiliere pentru 200 de tineri români, până în 24 de ani, care nu au un loc de muncă sau nu sunt înrolați într-un sistem de educație denumiți în continuare tineri NEET, precum și tinerilor NEET.
Proiectul are două domenii de intervenție:
1) Inovație și explorare
Caracterul inovator al proiectului este dat de dezvoltarea platformei web – EYTP, care va fi instrumentul principal în activitatea de consiliere. Toate materialele și resursele cu metodele MM și IPS, vor fi disponibile online, în limbile oficiale ale țărilor partenere în proiect.
2) Transferul de bune practici
Proiectul urmărește transferul cunoștințelor de specialitate în utilizarea MM și IPS folosite cu succes în Norvegia, prin implementarea și adaptarea metodei la contextul țărilor partenere. Metoda IPS se bazează pe abordarea integrată de sprijin pentru tinerii NEET în dobândirea și păstrarea unui loc de muncă.
Modelul Aprofundat (MM) presupune sprijinirea tinerilor NEET pe o anumită perioadă de timp în care se pune accent pe motivare și suport utilizând modelul IPS. Din combinarea celor două metode MM și IPS va rezulta o metodologie de consiliere în două etape, pentru orientare profesională și pentru angajarea tinerilor NEET. Estimăm faptul că aplicarea cu succes acestei metodologii pe platforma EYTP, va asigura diseminarea către alte organizații / instituții din domeniu, contribuind la maximizarea durabilității proiectului.
Perioada proiectului: 1.9.2018 – 31.12.2021,

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − seven =