Expoziție Sever Bocu la Lipova

Obiecte personale ale omului politic Sever Bocu, o colecţie de artă plastică şi decorativă (argintărie, porţelan, sticlărie), piese de patrimoniu din vechiul muzeu etnografic susținut de soția sa Marilina, reconstituie atmosfera interbelică a Casei Bocu din Lipova. Expoziția se va deschide pentru public, joi, 25 februarie, la Muzeul Orașului Lipova. Programul de vizitare este de marți până duminică, martie, între orele 09.00-17.00.
Casa Sever Bocu, azi Muzeul Oraşului Lipova, a fost construită în secolul al XVIII-lea, pentru ca un secol mai târziu să intre în proprietatea familiei Missici.
După Marea Unire, în anul 1922, clădirea era cumpărată de Sever Bocu. S-au făcut reparaţii, modificări, dar s-a păstrat planul general, oferindu-i un aspect monumental, de palat în stil franţuzesc, elegant şi rafinat. Casa Sever Bocu din Lipova era la vremea respectivă atât locuință personală, cât și edificiu cultural, care adăpostea o colecție de etnografie, ateliere de țesătorie și un muzeu amenajat de Marilina Bocu, soția ilustrului om politic bănățean. După arestarea lui Sever Bocu în anul 1950, proprietățile familiei, inclusiv Casa Bocu din Lipova, au fost confiscate.
Muzeul Oraşului Lipova, înfiinţat în anul 1958 şi redeschis în actuala înfăţişare în 2001, după o renovare radicală, este parte a Complexului Muzeal Arad.
Cele cinci săli ale muzeului păstrează încă amenajările interioare fastuoase comandate de Bocu:
parchetul cu intarsii, sobele din faianţă vieneză, policandrele şi oglinzile din cristal, piese de mobilier, un şemineu realizat din marmură de Carrara, salonul „vienez”.
Echipa proiectului expozițional este formată din Corina Dubeștean, dr. Sorin Sabău, dr. Gabriel Hălmăgean, Radu Tunaru, Adina Crăciun și Marius Lucea.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + sixteen =