5G – o amenințare sau un avantaj?

Află mai multe informații despre 5G, cât de avantajos este, dacă reprezintă o amenințare și multe alte informații utile despre această tehnologie a viitorului.

Tehnologia 5G reprezintă un pas către viitorul omenirii, oferindu-ne viteze de transfer a datelor mult mai mari (de 20x mai rapide în comparație cu tehnologia 4G) și o capacitate mai mare la descărcare (20GB/secundă în comparație cu 4GB/secundă la rețelele 4G) și la încărcare (până la 10GB/secundă).

Până în 2022 se așteaptă ca procentul utilizatorilor 5G la nivel global să fie de 3% din conexiunile mobile. Dincolo de avantajele certe, se pare că 94% dintre operatorii din industria de telecomunicații se așteaptă la o creștere masivă a atacurilor care vor specula vulnerabilitățile acestei tehnologii. Amenințare sau avantaj – ce este până la urmă tehnologia 5G?

5G – între amenințări și beneficii pentru utilizator

În 2020, numărul operatorilor de telecomunicații care se pregăteau să integreze tehnologia 5G în rețelele lor era de 140, poziționați în 59 de state ale lumii. La nivel global sunt 806 operatori telecom, 412 dintre aceștia (din 131 de țări) încă investighează impactul pe care 5G-ul îl va avea asupra rețelelor lor. Aceștia desfășoară teste, întocmesc evaluări și analize asupra modului în care tehnologia 5G influențează pozitiv sau negativ utilizatorii.

Rețelele 4G și-au atins potențialul, în acest moment fiind la maximul în privința solicitărilor din partea utilizatorilor. Aceștia au nevoie de o viteză mai ridicată la încărcare și descărcare, latență cât mai mică și servicii securizate. În acest moment sunt 4,66 miliarde de utilizatori de internet (59,5% din populația lumii), iar 5,22 miliarde de persoane (66,6% din populația globală) sunt utilizatori unici de mobil.

Implementarea 5G permite integrarea celor mai avansate tehnologii VR și AR în multe dintre domeniile de activitate care sunt strâns legate de utilizarea internetului. De exemplu, utilizatorii platformelor cu pacanele online pe bani reali vor avea un nivel de încărcare mult mai rapid a jocurilor (în câteva nanosecunde – 5G-ul promite o viteză de încărcare de 100x mai rapidă decât în cazul 4G). Magazinele virtuale vor fi avantaje de faptul că rețelele 5G permit conectarea unui număr mult mai mare de dispozitive în același timp în comparație cu rețelele 4G.

Utilizatorii vor putea încărca mai repede conținut pe rețele de social media, în timp real, atunci când se află în zone cu acoperire 5G. Grație lățimii de bandă mari, descărcarea de conținut video se va efectua cu maximă rapiditate – în mai puțin de 1 minut, în cazul fișierelor de mari dimensiuni, în format HD și 4K. Conexiunile 5G vor favoriza din plin dispozitivele interconectate prin IoT, așteptându-se o creștere de peste 70% pe piața echipamentelor care por interacționa în mod inteligent între ele.

În ciuda acestor avantaje clare, nu lipsesc problemele legate de exploatarea anumitor vulnerabilități care apar sau pot apărea în rețelele 5G. Protejarea și securizarea rețelei, a terminalelor și dispozitivelor utilizatorilor și, într-un final, a utilizatorilor reprezintă unul dintre obiectivele majore ale celor implicați în procesul de implementare a acestei tehnologii inovative.

Rețelele actuale de comunicații sunt de tip centralizat și bazate pe sisteme hardware, însă implementarea tehnologiei 5G va înseamnă o transformare totală. Astfel, sistemul va deveni unul descentralizat, bazat pe o rețea de tip virtual (SDN – rețea definită prin software), ceea ce va expune vizualizarea funcțiilor de rețea (VFN). Orice breșă de securitate apărută într-un punct al rețelei va expune în mod automat rețeaua în integralitatea sa.

Programele software sunt mai ușor de atacat și expus de către persoanele răuvoitoare, mai ales că tehnologia 5G utilizează limbaje comune de comunicare IP, pe care infractorii cibernetici deja le cunosc foarte bine și știu care le sunt vulnerabilitățile. Fiind vorba despre o rețea de tip software, aceasta este protejată la rândul ei de alte programe software – practic, în acest moment, amenințarea va fi dublă, pentru că ambele sisteme pot prezenta vulnerabilități ce pot fi exploatate.

În cazul aglomerațiilor urbane vor fi necesare mai mulți stâlpi cu rază scurtă de acțiune pentru susținerea semnalului. Acestea vor fi dotate cu DSS-uri, ceea ce înseamnă partajarea dinamică a spectrului de date, așadar, o potențială vulnerabilitate în fața infractorilor cibernetici. Așa cum am menționat, expunerea unei părți echivalează cu expunerea întregului, prin urmare, protejarea întregului înseamnă și protejarea individualizată a fiecărei părți a rețelei.

Creșterea ponderii dispozitivelor IoT în lanțul rețelei 5G poate constitui un punct de pornire în atacarea întregii rețelei. Lipsa unei protecții corespunzătoare la nivel individual (router, terminal, echipamente smart) va permite exploatarea vulnerabilității și atacarea întregii rețele. Desigur, aceste amenințări pot fi anulate prin implementarea celor mai bune soluții de securizare la nivel local.

Perspectiva implementării tehnologiei 5G la nivel global

În 2019, existau 10 milioane de conexiuni 5G la nivel mondial, iar până în 2023 se dorește ca numărul acestora să ajungă la peste 1 miliard. Practic, acest plan cincinal ar înseamnă o creștere anuală de 217, 2%, însă, raportat la cifra globală de conexiuni mobile, aceasta nu ar reprezenta decât 8, 7% din totalul conexiunilor.

În ciuda promisiunilor oferite de implementarea acestei tehnologii (viteze sporite, capacitate mai mare a traficului de date, conectivitate continuă și fără lag-uri) 53% dintre utilizatorii din domeniul afacerilor consideră că 5G-ul le va oferi “mult prea puțin” în comparație cu rețelele 4G. Totuși, 37% dintre reprezentanții companiilor se așteaptă la rezultate foarte bune grație acestei tehnologii.

5G înseamnă un salt tehnologic înainte pentru omenire, pentru că nivelul de conectare globală va crește. Vitezele sporite la încărcare și descărcare a datelor, capacitatea ridicată de conectare simultană a mai multor dispozitive și latență scăzută sunt beneficii certe ale acestei tehnologii. Cu toate acestea, amenințările la adresa sistemelor 5G nu sunt puține, ceea ce înseamnă atenție mărită din partea operatorilor pentru o cât mai bună securizare a rețelelor și a utilizatorilor conectați.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − sixteen =