Pierdere imensă pentru muzica populară sârbească: Marele cântăreț Predrag Živković Tozovac a murit

Marele cântăreț sârb, Predrag Živković Tozovac, o legendă a muzicii populare și folk din țara vecină, în vârstă de 86 de ani, s-a stins astăzi din viață într-un spital din Belgrad, fiind diagnosticat cu COVID. Presa din Serbia spune că în ultimele săptămâni renumitul cântăreț a fost bolnav și tratat de COVID. În data de 2 aprilie a fost externat, dar situația sa s-a înrăutățit. Duminică a fost internat într-un spital din Belgrad și a fost intubat. A decedat în cursul zilei de astăzi.
Talentul lui Predrag Živković Tozovac a fost descoperit de părinții săi, când acesta avea doar patru ani. La 10 ani a început să cânte la nunți, la acordeon. Tatăl său a fost un vestit acordeonist sârb până înainte de război, fiind împușcat de nemți în 1941. Tânărul Predrag Živković Tozovac, care și-a câștigat porecla de la numele tatălui său, Toza, a început să cânte pe acordeonul moștenit de la părintele său la vârsta fragedă de 10 ani. A început să studieze științele economice la Belgrad, dar pasiunea sa pentru muzică a învins dorința de a deveni economist. Primele sale cântece au fost lansate în 1965 și de atunci a înregistrat peste 20 de albume și 30 de single-uri, susținând concerte în toată lumea. Popularitatea lui Predrag Živković Tozovac a început să crească în 1971, cu piesa de excepţie „Mirjana”, cu care a câștigat un important concurs muzical în fosta Iugoslavie.

Primarul Belgradului a aprobat ca regretatul muzician să fie înmormântat în Aleea cetățenilor merituoși din Cimitirul Nou din Belgrad. „Ne-a părăsit un uriaș al muzicii populare. A fost unic printre interpreții de muzică populară”, a declarat Zoran Radojičić, primarul Belgradului.
„Muzica noastră populară s-a dus. Sunt extrem de trist pentru moartea lui. A lăsat cele mai frumoase melodii folk care ne vor aminti de el. Am muncit din greu la Grand și ne vom aminti de el ca de un profesionist de excepție, amuzant și fermecător. Tozovac a fost un mare domn și artist!”, a scris cunoscuta cântăreață Lepa Brena pe contul său de Facebook.
„Adio prieten drag! Toamna pe ulița mea, Nu cânta la vioară,
Ochii unei singure femei și un milion de versuri minunate și note pe care ni le-ai lăsat drept cel mai frumos cadou și moștenire.
Mulțumesc pentru clipele minunate de socializare, dragoste și sprijin pe care mi le-ați oferit mie și familiei mele.
Odihnește-te în pace”, a scris reputata interpretă Neda Ukraden pe contul său de Facebook.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + 20 =