Audiența sportivă în timpul crizei sanitare din 2020

Informații complete despre nivelul audienței evenimentelor sportive în timpul pandemiei de Covid-19 și care sunt așteptările pentru viitor.

Anul 2020 înseamnă pierderi umane, suferințe financiare și teamă. Dar reprezintă și adaptare la provocări, unitate și speranță. Sportul a fost unul dintre cele mai afectate domenii în 2020, cu pierderi de 62 de miliarde dolari. În 2019, experții prefigurau încasări de 135, 3 miliarde dolari, în realitate, acestea au fost de 73, 3 miliarde dolari. Numai că sportul s-a adaptat și el vremurilor, dovadă stand creșterea nivelului de interes pentru e-sports (cu peste 27% numai în luna martie 2020).

Oamenii au învățat să folosească avantajele tehnologiei și ale mediului digital pe zona de sport, așa că și-au îndreptat atenția către e-sports și pariuri sportive. Bonusurile oferite – https://partidulconservator.ro/de-ce-sa-folosesti-bonusurile-la-pariuri-sportive/ – i-au determinat pe fanii sporturilor să se orienteze către altă modalitate de relaxare – sporturile digitale. În aceste condiții, care a fost nivelul audienței sportive în 2020?

Audiența și publicitatea sportivă în timpul crizei sanitare

În anul pandemiei erau preconizate a se desfășura două evenimente de importanță globală: Jocurile Olimpice și Campionatul European de Fotbal. Ambele competiții au fost amânate până în 2021. Olympic Games înseamnă costuri de publicitate investite de peste 1, 2 miliarde dolari numai din partea NBC (pentru piața din America de Nord). La nivelul competițiilor de fotbal, primele 5 ligi de top din Europa au pierdut peste 4, 14 miliarde euro din publicitate.

Zona de publicitate sportivă a însemnat încasări de 20 de miliarde dolari în 2019, din care 17 miliarde au provenit din evenimentele sportive live. Publicitatea digitală a generat 1, 2 miliarde dolari. Consumul de media a rămas la cote ridicate și în 2020, majoritatea oamenilor fiind interesată de știri (35%), streaming video online (27%) și interacțiunea pe rețelele de social media (23%).

Lipsiți de evenimente sportive live (din 48,800 de astfel de evenimente au fost anulate peste 26, 500), iubitorii de sport și-au îndreptat atenția către conținutul sportiv mai vechi. Materialele sportive redistribuite într-o formă digitalizată au generat un nivel de audiență de peste 18%, în special în cazul prezentării de conținut exclusiv. Înregistrările unor evenimente sportive de maximă audiență din trecut au atras interesul a 17% din iubitorii de sport la nivel global.

Un alt tip de conținut a sprijinit creșterea nivelului de audiență – peste 17% dintre oameni au fost interesați de sesiunile de live chat cu sportivii din întreaga lume. De exemplu, trebuie menționat faptul că evenimentele online în care au fost implicații sportivii (așa cum a fost ePremier League – meciuri de fotbal în format e-sports între jucători reali ai unor echipe din prima ligă engleză) au captat atenția a peste 150 de milioane de fani.

Echipele și jucătorii din diverse sporturi s-au adaptat și s-au folosit de impactul mediului digital asupra relației cu fanii din întreaga lume. Așa că, aceștia au investit în dezvoltarea acestei relații și au generat o creștere a nivelului interesului online (ceea ce a generat încasări din publicitatea asociată). De exemplu, echipele din Premier League au înregistrat o creștere de 146% pe segmentul digital, în timp ce grupările din NBA au raportat o creștere de 119% a audienței online.

Formula 1 a prezentat eSports Virtual Grand Prix 2020, un eveniment care s-a bucurat de o audiență de peste 3, 2 milioane de urmăritori pe platformele de streaming online Twitc, Facebook Live și Youtube. În România, posturile TV care transmit sport au raportat pierderi de peste 20% la nivel de publicitate sportivă, dar revenirea transmisiunilor live a generat un interes mare în rândul telespectatorilor, ceea ce a condus la o revigorare a audienței și a încasărilor din publicitate.

Ceea ce le oferă tuturor celor implicați în această industrie speranțe pentru revenirea la situația dinainte de pandemie atât la nivelul audienței, cât și a veniturilor generate din publicitatea sportivă.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × two =