Vrei să ai propria ta grădină de legume? Află cum poți depozita o recoltă bogată

Grădinăritul este una dintre cele mai frumoase activități desfășurate în aer liber, o sursă de sănătate atât fizică, cât și psihică datorită efortului constant pe care îl depui pentru îngrijirea produselor cultivate, dar și pentru că legumele recoltate reprezintă o sursă sănătoasă de hrană.

Obținerea unei recolte bogate în fructe și legume proaspete implică un amplu proces de depozitare și de pregătire a produselor pentru sezoanele mai reci, de aceea e foarte important să ai cunoștințe privind principalele modalități de conservare și stocare.

Dacă ești din Arad și intenționezi să achiziționezi o casă cu grădină în care să-ți  cultivi propriile plante, trebuie să ai în vedere amenajarea principalelor zone în care vei depozita produsele obținute, astfel încât să beneficiezi pe termen lung și în siguranță de roadele muncii tale. 

Iată 3 modalități prin care poți depozita produsele alimentare în propria casă

  1.     Stocarea alimentelor în cămară sau debara

În funcție de suprafața disponibilă, fiecare locuință deține un spațiu dedicat depozitării alimentelor care nu necesită să stea în frigider sau congelator și pe care e nevoie să le ai la dispoziție permanent în bucătărie. De obicei, cămara sau debaraua sunt anexe apropiate ca poziționare de spațiul de gătit, tocmai pentru a ușura procesul de pregătire al preparatelor. În acest spațiu este recomandat să se depoziteze alimentele care necesită un mediu uscat, ferit de lumina directă a soarelui și care beneficiază de un sistem bun de ventilație, cum ar fi făina, mălaiul, legumele și fructele, conservele și compoturile sau preparatele pentru iarnă. Toate aceste produse se vor depozita în cantități mici și se vor consuma în perioada imediat următoare. Referitor la modalitatea de păstrare și organizare, cel mai indicat ar fi ca alimentele să fie împărțite în recipiente care le va păstra gustul și textura nealterate precum borcanele din sticlă, caserole transparente, cutiile din metal, genți termoizolante. Cămara poate fi prevăzută cu polițe, suporturi pentru sticle, coșuri și cutii ce vor transforma spațiul într-un loc ordonat și aerisit. 

  1.     Stocarea alimentelor în beci sau pivniță

Cantitățile mari de alimente care nu își găsesc locul în anexa aferentă bucătăriei pot fi depozitate în beci sau pivnițe, dacă locuința deține o încăpere de acest tip. De obicei temperaturile sunt mult mai scăzute într-un astfel de spațiu fiind plasat la adâncime, motiv pentru care legumele și fructele în special vor rezista mult mai mult timp, rădăcinoasele se pot păstra chiar pe tot parcursul sezonului rece.

De obicei dimensiunile unei pivnițe sunt mult mai generoase decât la o debara, de aceea aici pot fi depozitate alimente în butoaie, borcane mari, lăzi.

Înainte de depozitarea produselor se recomandă o bună igienizare a spațiului pentru a înlătura praful, igrasia, mucegaiul, ori mirosurile neplăcute. Totodată, o atenție specială se acordă dăunătorilor care pot apărea atrași de mirosul alimentelor și care pot provoca pagube materiale.

  1.     Depozitarea alimentelor în frigider

Cele mai proaspete și perisabile alimente se vor depozita în frigider sau în congelatoare pentru o mai bună siguranță a consumatorului. Deoarece este foarte important să se acorde o bună atenție igienei alimentare, deținerea  unui frigider cât mai performant va păstra alimentele proaspete cât mai mult timp împreună cu toate elementele nutritive. Achiziționarea unui frigider side by side este cea mai bună soluție pentru organizarea produselor alimentare, deoarece acesta dispune de un spațiu mult mai mare față de un frigider tradițional și de o tehnologie de ultima generație privind păstrarea alimentelor. Pe Ideall.ro găsești o gamă variată de astfel de electrocasnice cu design modern ușor de integrat în bucătăriile contemporane, care beneficiază de două compartimente diferite, fiecare cu ușă proprie, un spațiu fiind alocat doar pentru frigider, iar celălalt spațiu pentru congelator.

Astfel, delimitarea între produsele proaspete care sunt păstrate la rece și cele congelate este foarte clară, fiind accesată doar o singură zonă în funcție de necesitățile momentului, fără a periclita și starea celorlalte produse prin scăderea temperaturii odată cu deschiderea ușilor.

În concluzie, depozitarea produselor alimentare implică foarte multă organizare și responsabilitate privind stocarea și igiena mediului de lucru, dar cu ajutorul recipientelor de depozitare și a tehnologiei pot fi amenajate mai multe zone care să asigure un confort din acest punct de vedere. Astfel, înainte de achiziționarea unei locuințe cu grădină, nu uita sa iei în considerare și spațiile pentru depozitare pe care aceasta le pune la dispoziție.

 Sursă foto: Pexels.com

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 4 =