A trecut o zi și rămânem la aceeași singură certitudine: mașina lui Ioan Crișan a fost aruncată în aer

Foto: Arhiva

A doua zi de cercetări nu a adus nimic nou cu adevărat în cazul privind decesul omului de afaceri Ioan Crișan, care a murit în mașina care a explodat în parcarea Profi din cartierul Vlaicu. Singura certitudine de până acum este chiar asta: mașina a explodat în urma detonării, probabil prin telecomandă, a unei bombe care ar fi fost plasată undeva sub scaunul șoferului.
Dacă avem doar o certitudine, tragedia de la Arad a deschis o poartă largă pentru speculații și interpretări de tot felul. S-a vorbit că omul de afaceri ar fi fost asasinat pentru a se lansa un semnal unor grupuri de interese implicate în traficul de țigări de contrabandă. S-a mai vorbit despre datorii pe care Ioan Crișan le-ar fi acumulat în timp. Nu au lipsit speculațiile legate de fostul ginere al acestuia, nimeni altul decât deputatul PNL Sergiu Bîlcea (singurul care, din anumite puncte de vedere, ar avea de câștigat din dispariția celui care știe amănunte despre modul cum a avansat în politică și afaceri). Dar toate acestea, și multe altele, în lipsa unor certitudini reieșite dintr-o anchetă serioasă, rămân doar atât: speculații lansate pe piață fie din neputința organelor de anchetă de a elucida un caz atât de complicat fie doar pentru a căuta notorietate și rating media.
Ce mai trebuie subliniat este faptul că tragedia de la Arad a scos la lumină o realitate pe care mulți o cunoșteau dar despre care nu s-a prea vorbit: un asemenea gest criminal a putut fi posibil pe fondul unei activități total deficitare a forțelor de ordine din Arad. Aradul pare un oraș scăpat de sub control: polițiști arădeni au acționat împreună cu interlopii pentru a organiza jafuri în stil mafiot, polițiști au fost (și poate mai sunt) implicați în traficul ilegal de țigări, Aradul colcăie de mici infractori tolerați și nederanjați de nimeni, de la cerșetorii agresivi la hoții de catalizatoare auto care au îngrozit șoferii arădeni. Să nu mai vorbim despre faptul că prin cluburi și baruri de fițe, consumul de „prafuri”, „iarbă” și alte substanțe interzise a ajuns o obișnuință care nu prea dă de gândit forțelor de ordine. Pentru ca acum totul să culmineze cu un asasinat ca în filme, premieră românească, comis tot la Arad.
Un semnal a fost că ancheta crimei căreia i-a căzut victimă Ioan Crișan a fost preluată direct de specialiști din IGPR și Parchetul General. Este o recunoaștere indirectă a ineficienței poliției arădene. De care, cu siguranță, nu este străin faptul că de un an și jumătate (a declarat-o un fost ministru de Interne), comanda Poliției arădene este asigurată prin interimate și delegări, fără a fi instalat un comandant cu puteri depline. De această stare de fapt nu pot fi străine jocurile politice care stau în spatele numirii unui inspector șef al unui inspectorat de poliție județean situat într-o zonă atât de sensibilă, la granița de Vest a României, unde există atâtea provocări dar și șanse de câștiguri ilicite imense. Cazul Crișan a ajuns să fie un examen dificil pentru cei care trebuie să asigure siguranța și liniștea cetățenilor. Dar poate fi și un semnal că, în sfârșit, domnia legii va acoperi și Aradul.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven − 6 =