Lorand Soares Szasz: ”Lucrurile simple, făcute constant te conduc la succes”

Lorand_soares_1– Care a fost momentul în care te-ai decis să părăseşti un job bun şi stabil în Portugalia, pentru a îţi lua inima în dinţi să începi o carieră în România?

– Nu pot spune cu exactitate un moment. A fost un proces lung de gândire pentru mine și pentru soția mea. Într-adevăr, după o lungă perioadă de strâmtorare, eram stabili din punct de vedere financiar. Ne descurcam binișor, aveam locuri de muncă stabile, iar acesta este, pentru mulți oameni, un vis. Însă, odată ce am început să învăț tot mai multe despre cum se obține succesul în afaceri mă gândeam la câți oameni din țara mea s-ar bucura să aibă acces la aceste informații. M-am gândit la tineri ca mine – sătui de teorie, dar dornici de a face ceva practic și care pleacă pe meleaguri străine unde riscă să își irosească talentul și inteligența. Informațiile potrivite m-ar fi împiedicat să ajung să muncesc în arșiță în grădina unui portughez. Sunt tineri pragmatici, dar care nu au informațiile potrivite. Pentru ei mi-am dorit și îmi doresc să fac ceva. Era un vis. Discutam cu soția mea, dar încă nu aveam curajul să facem pasul. Fratele meu care era în țară îmi spunea că nu mai are sens să aștept, că, decât să muncesc la visul cuiva, mai bine îl îndeplinesc pe al meu acasă. Așa că, plin de planuri, într-o bună zi am adunat tot ceea ce aveam într-un microbuz și am venit să îmi văd visul românesc împlinit.

– Cum ai reuşit să te impuni pe piaţă ca business coach, în condiţiile în care afacerea ta era la început?

– Ideea e că timp de șase luni nu numai că nu m-am impus, dar nici să rezist pieței n-am reușit. Practic, nu am semnat nici un contract. Am fost la un pas de a renunța. Dar atunci am înțeles că piața din România era radical diferită de cea portugheză. Că bagajul meu de cunoștințe și experianța erau excelente, dar nu se potriveau mentalității de aici.
Am adaptat totul profilului clientului român. Practic, le ofeream ceea ce își doreau ei să audă. Așa am început să semnez contract după contract, dar nu pot spune că m-am impus pe piață. E ceva la care muncesc constant, dar la un alt nivel. Atunci eram un tânăr visător cu o asistentă care făceau câte puțin din toate. Acum am o echipă în toată regula. E normal să lucrăm la alt nivel și să ne dorim tot mai mult. De-asta nu cred că am cucerit piața, e o luptă de cursă lungă.

– Care sunt principalele avantaje ale mediului de afaceri românesc?

– Mediul de afaceri românesc are un potențial de dezvoltare fantastic. Știu că majoritatea se plâng, într-adevăr are multe lacune.
Dar tocmai aici e frumusețea: o nouă generație de antreprenori care știe să facă afaceri cu profesionalism ar putea dubla PIB-ul României în câțiva ani. Asta e cel mai mare avantaj –dacă înveți și ești profesionist își poți depăși rapid concurența care, cel mai probabil, încă lucrează după ureche.

– Care crezi că sunt cele mai importante calităţi pe care ar trebui să le dezvolte un antreprenor tânăr, înainte de a îşi începe afacerea?

– Sunt multe lucruri pe care un antreprenor le învață în timp. Nici nu ar fi indicat să le știe pe toate din start. Din greșeli învățăm.Lorand_soares_2
Însă, dacă ar trebui să numesc două condiții pentru ca un antreprenor să aibă succes, acestea ar fi: dorința de a învăța și integritatea.
Integritatea e prima calitate pe care trebuie să o aibă un antreprenor. Dacă nu ești cinstit cu angajații tăi, cu partenerii sau cu clienții, în scurt timp bula se va sparge și gradul de încredere în tine va fi 0. Iar o companie care nu oferă încredere nu are cum să supraviețuiască pieței. Încrederea se construiește nu pe minciuni și abureli, ci pe integritate.
A doua mare calitate a antreprenorului de succes e dorința de a învăța. Dacă înveți și te dezvolți continuu și afacerea ta se va dezvolta. Nivelul afacerii nu va depăși niciodată nivelul antreprenorului. Cu cât citești mai mult, mergi la mai multe cursuri, afacerea ta va crește tot mai mult.

– În seminariile tale explici că a citi este un lucru esenţial pentru dezvoltarea personală. Care sunt cărţile care au avut cel mai mare impact în viaţa ta?

– Într-adevăr, fără lectură nu există creștere. Nu pot numi câteva cărți care m-au influențat. Asta pentru că am citit sute de cărți excelente, iar fiecare m-a marcat într-un anumit fel. De pildă, sunt cărți care m-au învățat cum să vând eficient și care sunt excelente pentru cei care lucrează în domeniul vânzărilor. Sau, sunt unele din care am învățat să fac campanii de marketing de impact și lista continuă în funcție de domenii. Dar pentru că această întrebare o primesc atât de des și înțeleg că oamenii au nevoie de titluri concrete, am scris câteva articole pe blogul meu în care recomand cele mai bune cărți în funcție de domenii. Acolo e esența informațiilor pe care le-am acumulat în ani de zile.

– Reușești să inspiri mii de oameni prin seminariile tale și ai devenit un model pentru foarte multi tineri. Dar cum îl vede Lorand, pe Lorand?

– Foarte interesantă întrebarea. În primul rând, pentru mine Lorand este omul îndrăgostit până peste cap de soția lui, pentru care familia e cea mai importantă valoare în viață. În rest, Lorand e copilul ambițios care a fost învățat de mic valoarea muncii cinstite. E omul pentru care integritatea și cei șapte ani de acasă fac mai mult decât studiile academice pompoase. Lorand îl vede pe Lorand ca pe un om simplu, dar ambițios.

– Ai spus că succesul constă în lucrurile simple, repetate zilnic într-un mod disciplinat. Care sunt lucrurile tale simple?

– Într-adevăr, nu trebuie să reinventăm roata, ci lucrurile simple, făcute constant te conduc la succes. Lucrurile simple pe care le fac eu sunt personale. Nu pentru că ar fi ceva secret, ci pentru că unii cititori s-ar putea să le ia, să le aplice în viețile lor și să nu funcționeze. Suntem diferiți și pentru fiecare funcționează tot alt obicei. Este, însă, un obicei care funcționează la oricine și care este o condiție pentru a ajunge la succes: citește o carte pe săptămână. E cel mai ,,sănătos” obicei care te va ajuta să descoperi și celelalte obiceiuri care, repetate, te vor conduce la succes. Nu cele care m-au ajutat pe mine, ci cele care vor funcționa genial în cazul tău!

lorand_3Sursa foto: https://www.facebook.com/LorandSoaresSzasz

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici