S-a stins făclia mediului academic arădean: prof. univ. dr. Aurel Ardelean a plecat să ctitorească o universitate în Rai

Inima prof. univ. dr. Aurel Ardelean a încetat astăzi să mai bată. Este o mare pierdere pentru învățământul superior românesc, pentru Arad dar și pentru toți cei care nu și-au drămuit eforturile pentru a onora memoria celor care cu un secol în urmă au pus bazele României Mari. A descrie în câteva cuvinte drumul unic prin viață al celui care a fost prof. univ. dr. Aurel Ardelean este un lucru aproape imposibil.
Pornit în viață de la Chișineu Criș, în 4 iulie 1939, prof. univ. dr. Aurel Ardelean și-a dedicat viața învățământului. A urcat treaptă după treaptă, studiind și dedicându-se marii sale pasiuni, Biologia. A obținut onorantul titlu de Doctor în Științe Biologice în anul 1980, cu lucrarea: „Flora şi vegetaţia Crişului Alb, între izvoare şi oraşul Ineu”. A fost începutul unei prestigioase cariere de profesor și cercetător în domeniu. Momentul Revoluției din decembrie 1989 i-a deschis porțile pentru marea sa realizare, aceea de a aduce Aradului statutul de Centru universitar. La vremea respectivă, Aurel Ardelean a fost sufletul grupului de inițiativă care a pus bazele atât pentru învățământul superior de stat cât și pentru cel privat din Arad. A avut curajul, în vremuri tulburi cu o legislație încă neclară de a înființa Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, una dintre primele universități private din România post-revoluționară. Ctitor de școală superioară, întreaga sa energie a fost canalizată spre propășirea Universității și dezvoltarea acesteia. La ora actuală, după un drum nu întotdeauna lin și nu lipsit de urcușuri și coborâșuri, a făcut față tulburărilor, contestărilor și a reușit, alături de colectivul care s-a format și închegat în jurul imensei sale personalități, să aducă Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” în prim-planul învățământului superior românesc. Dar nu s-a limitat doar la dimensiunea națională ci a deschis porțile Universității spre internaționalizare. Numele Aradului și al Universității de Vest „Vasile Goldiș” a ajuns să fie cunoscut și respectat în prestigioase asociații internaționale dedicate mediului academic. Personal, prin activitatea sa și străduințele de a prezenta noua față a învățământului superior românesc a obținut onoranta postură de membru al conducerii FEDE, o prestigioasă Federație Europeană dedicată educației superioare.
Pentru că a simțit dificultățile legate de adaptarea legislației la noile cerințe ale învățământului superior, Aurel Ardelean s-a implicat și în cel mai important for legislativ al țării. A fost timp de patru ani membru al Senatului României, unde a activat în trei comisii, printre care și cea dedicată învățământului. Și-a adus astfel contribuția, prin experiența personală de ctitor de universitate, la modernizarea legislației în domeniu.
O importantă parte a activității sale s-a desfășurat întru cinstirea memoriei celor care au pus bazele României Mari. Cultul său pentru eroii neamului, materializat și prin acordarea numelui inegalabilului Corifeu al Marii Uniri, Vasile Goldiș, pentru universitatea privată din Arad, a fost o trăsătură definitorie a personalității fără egal a celui care a fost prof. univ. dr. Aurel Ardelean. A militat pentru amplasarea la Arad a Monumentului Marii Uniri, căutând soluții chiar și atunci când autoritățile locale s-au blocat în neputință. A renovat clădiri, a creat muzee dedicate memoriei Corifeilor, a scris volume dedicate celor care au pus bazele României Mari.
Activitatea didactică și de cercetare, materializată în articole, studii, volume, publicații a căror simplă enumerare poate deveni obiect al unui studiu aparte privind contribuțiile aduse de prof. univ. dr. Aurel Ardelean la studiul Biologiei, istoriei și celorlalte domenii cărora li s-a dedicat cu entuziasm a conturat imaginea unui om care s-a dedicat științei cu toată energia sa. Și, o știu toți cei care au avut onoarea de a-i fi în preajmă, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost un om energic, neobosit, care a știut să-și drămuiască timpul ca nimeni altul pentru a acoperi atâtea domenii de activitate în care a excelat. A fost distins cu prestigioase titluri academice, cu premii ale Academiei, cu titluri de cetățean de onoare al unor localități din țară care astfel au ținut să-i omagieze uriașa personalitate.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean ne-a părăsit astăzi dar rezultatele muncii sale, Universitatea pe care a creat-o, instituțiile la baza cărora au stat energia și ideile sale rămân în urmă ca un etern omagiu adus unui Om care prin tot ceea ce a făcut pe acest pământ a adus lumina Cărții, respectul Istoriei și stima pentru marile idealuri ale națiunii române.
Odihnească-se în pace și glorie veșnică numelui său!

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici