Falcă & Bâlcea și Bibarț ne arată că Aradul ar fi mai tare ca New York-ul: cale ferată, drumuri expres și centuri rutiere proiectate de fapt de alții

Arădenii posesori de autoturisme simt pe propriul buzunar starea drumurilor din județ. Ei așteaptă de ani de zile ca acestea să fie aduse la normalitate, dar visele lor rămân doar vise. În acest timp, Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL, Sergiu Blcea, candidatul PNL la Primăria Aradului și Călin Bibarț, primar interimar ne arată că Aradul ar fi mai grozav ca New York-ul. Ei spun că una din marile realizări ale înțeleptei lor conduceri a municipiului și județului ar fi o investiție care a costat Aradul peste 5 milioane de lei și care este prelungirea străzii Cometei care leagă cartierul Grădiște de centura Aradului și este cea de a zecea legătură cu centura ocolitoare a municipiului. Numai că respectiva realizare a fost construită pentru depozitul OMW Petrom, cu care Gheorghe Falcă s-a mai lăudat și în alte ocazii, servind de fapt interesele unui investitor privat pe banii publici ai arădenilor. „Este vorba despre prelungirea străzii Cometei care leagă cartierul Grădiște de DN7. Investiția municipiului de peste 5 milioane de lei face legătura cu singura bucată de centură care ne lipsește. Mă bucur că am reușit să dăm Aradului această rută. Traficul în interiorul municipiului va fi considerabil diminuat, în special traficul greu din cartierul Micălaca, zona Calul Bălan şi din cartierul Grădişte. Cu siguranță această investiţie va duce totodată şi la dezvoltarea unei noi zone industriale la nivelul oraşului nostru”, a declarat primarul interimar Călin Bibarț.
Candidatul PNL la Primăria Aradului, prea puțin cunoscutul de arădeni Sergiu Bîlcea, vorbește despre un alt proiect major: închiderea inelului de centură a Aradului, proiect în valoare de 38 milioane de euro. Dar cum se apropie campania electorală, iar Bîlcea are nevoie de voturi, le promite orice arădenilor că doar promisiunile sunt gratis: „Ne gândim deja la următoarele proiecte. Vorbim despre drumul expres Arad – Oradea, dar și despre alte două intrări în zona industrială a Aradului”. Însă Bîlcea nu explică și de ce nu s-a făcut nimic până acum, deoarece PNL (ex PDL) conduce de ani de zile atât municipiul, cât și județul Arad. Europarlamentarul Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului care a ratat ani de zile șansa de a rezolva problema, spune că i-a chemat la ordin pe cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara în această problemă: „Ne interesează foarte mult ca acest drum să devină a doua centură de la Vest la Nord pentru municipiul Arad. Consiliul Județean Arad va realiza această legătură rutieră, astfel încât Aradul să aibă în final 2 inele de centură. Mai mult de atât vom discuta azi cu cei din conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara posibilitatea ca municipiul să preia drumul de la BAT până la ieșirea pe autostradă, astfel încât să se poată realiza cea de a doua intrare în zona industrială. Este o mai veche dorință a noastră, blocată timp de 6 ani. Singura soluție pentru a urgenta această investiție este să preluăm acest drum”, spune fostul primar Falcă.
Pentru că promisiunile nu costă, europarlamentarul Gheorghe Falcă a vorbit și despre viitoarea legătură pe calea ferată între Arad și Timișoara: „Am discutat cu oficialii din Ministerul Dezvoltării posibilitatea finanțării unui proiect care presupune realizarea unei legături pe calea ferată între Arad și Timișoara. Aradul reușește astfel să-și îndeplinească obiectivele stabilite în cadrul Alianței Vestului”. Gheorghe Falcă însă nu precizează de ce nu s-a rezolvat această spinoasă problemă cât timp a ocupat fotoliul de primar al Aradului și a avut de partea sa toată puterea fostului partid PDL. Nu se știe cu cine a discutat Gheorghe Falcă pe teme de circulație feroviară, dar omis să spună un lucru: în luna iulie, deci pe vremea „ciumei roșii”, CFR a alocat 13 milioane de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru modernizarea căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad. Traseul va oferi viteze de deplasare între 120 şi 160 de kilometri la oră pe acest tronson. Secţiunea de cale ferată Caransebeş – Timişoara – Arad face parte din coridorul Orient/Est mediteranean (unul dintre cele nouă coridoare ce alcătuiesc subreţeaua centrală europeană de transport, parte integrantă a TEN – T), iar pentru a fi competitivă în cadrul întregii rețele europene de transport, tronsonul trebuie modernizat la anumite standarde. Deci, totul era rezolvat de mult iar acum proaspătul parlamentar european caută doar să-și aroge meritele realizării altora, conform unui mai vechi obicei al său.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici